Forpustet mand med små håndvægte, en gaffel med en broccoli og en hånd der holder en jordklode med en spire samt teksten 2021

Vælg dit miljøvenlige nytårsforsæt

Vægttab, rygestop eller mere motion. Når året går hæld, er det en god anledning til at starte på en frisk og gøre noget godt for sig selv eller sine omgivelser. Ligesom mange andre, har du måske allerede gjort dig tanker om et nytårsforsæt eller to for at komme godt fra start i det nye år? Mangler du inspiration til et miljøvenligt og måske lidt anderledes nytårsforsæt, kan du frit vælge fra vores liste her:

Jo, jo, bevares. Tis, afføring og toiletpapir skal stadig i toilettet. Også i 2021. Men vatpinde, engangsvaskeklude, tamponer, kondomer, bleer, hår og andet affald skal i skraldespanden.

Når du skyller dit affald ud i toilettet, kan det sætte sig fast i de pumper, der leder spildevandet fra din bolig videre til renseanlægget. Og det er et rigtigt ”lorteproblem” – både for miljøet, økonomien og for vores medarbejdere, der skal ned og fikse pumperne.

Kniber det lidt med de gode toiletvaner, skal dit nytårsforsæt måske være at indstille sigtekornet ca. 30 cm til højre eller venstre for toilettet, så dit affald ender det rigtige sted: i skraldespanden.

Det er i sig selv ret overskudagtigt at løbe en tur. Men tager du også en affaldspose med på dit næste træningspas, fortjener du både high fives og stående bifald.

Som løber kommer du vidt omkring i byen og naturen, så hvorfor ikke udnytte muligheden for også at gøre noget godt for miljøet ved at samle affald undervejs? På den måde booster du både konditionen og samvittigheden.

Fænomenet stammer fra Sverige og har fået navnet plogging, der er en kombination af jogging og det svenske ”plocka upp”, som betyder "samle op".

Når løbeturen er overstået, kan du også sagtens pudse din glorie på Instagram eller på den lokale Facebook-side. Tænk hvis du kan inspirere dine venner og medborgere til at gøre det samme. Og netop på de sociale medier kan man se, at konceptet har god medvind. Prøv selv at tjekke #plogging ud på Instagram.

Måske er nytår startskuddet til at kombinere træning og miljøbevidsthed? Vi hepper på dig!

Ps. Er du ikke meget for at løbe, kan konceptet sagtens udføres gående.

Mange gør det allerede. Og det er super moderne. Direkte genbrug! Det er også vejen frem, hvis du vil (næsten) helt til tops i affaldshierarkiet og gøre noget godt for klimaet.

Direkte genbrug er, når du køber et ”nyt” møbel i genbrugsbutikken eller selv donerer brugbare ting til genbrug, i stedet for at aflevere det som affald på genbrugspladsen. På den måde sparer du kloden for produktionen af nye ting, fordi genbrugsproduktet allerede er lavet.

Så måske skal 2021 være året, hvor direkte genbrug fylder mere i din hverdag?

På Hadsten genbrugsplads har vi et helt område, hvor du både kan hente og aflevere brugbare ting– vi kalder det Gi’ og Ta’ – Læs mere om Gi’ og Ta’ her.

Når du komposterer det grønne køkkenaffald, får du ikke alene den fineste kompost til glæde for dine blomster og bede. Du giver samtidig miljøet og samfundet en hånd, fordi mængden af affald til forbrænding bliver mindre. Forbrænding af affald er nemlig en både dyr og miljøbelastende måde at skaffe sig af med affaldet på.

Det eneste du behøver for at komme i gang med at lave kompost, er en kompostbeholder og måske en lille spand i køkkenet til at samle det grønne affald i. Grønt affald er fx kartoffelskræller, salatblade, æggeskaller, kaffegrums og alle rester af grøntsager og frugt.

Med et værdibevis fra Favrskov Forsyning kan du købe en HUMUS-kompostbeholder for 300 kr. i et af kommunens byggemarkeder (XL-BYG i Søften og Hadsten). Normalprisen er ca. 600 kr. Læs mere om tilbuddet her.

Psst… Tilbuddet gælder faktisk allerede, så du behøver slet ikke at vente til årsskiftet med at komme i gang.

Vil du gerne spare fremtidige køreture til genbrugspladsen og samtidig få en mere levende have? Så kan det være, at du i det nye år skal bruge dit haveaffald som en ressource, i stedet for at smide det ud.

Blade, kviste og græs er en del af den naturlige cyklus og den naturlige kompost i jorden. Når du fjerner det fra haven, bliver du nødt til at tilføje ny næring, hvilket du blandt andet kan gøre med gødning eller ved at hente ny kompost. Så hvorfor ikke beholde den næring, der i forvejen er i haven?

En anden god grund til at beholde kviste og blade på egen grund, er at man dermed skaber hjemsted og mere plads til forskellige arter. Dermed bidrager du også til mere biodiversitet inden for egen hæk.

Vi modtager store mængder haveaffald på vores genbrugspladser, og når vi skal fragte og behandle det bruger vi både ressourcer, økonomi og udleder CO2. Derfor giver det selvfølgelig rigtig god mening, hvis flere kan udnytte haveaffaldet derhjemme.

Sortering af plastaffald kan være lidt af en jungle. Det indrømmer vi blankt. Der er mange forskellige typer plast med forskellige egenskaber, der skal sorteres forskelligt.

Her vil vi dog slå et slag for den bløde plast - også kaldt plastfolie. Det vil vi, fordi vi desværre oplever, at der kommer rigtig meget blød plast i containerne til småt brændbart på genbrugspladserne. Og det er skam, for så bliver det brændt i stedet for at blive genanvendt.

Blød plast er eksempelvis plastikposer, fryseposer, affaldssække, indpakningsplast fra toiletpapir osv. En god huskeregel er, at blød plast er den plast, du kan slå knude på eller kramme i hånden.

Den bløde plast kan vi desværre ikke samle ind i din genbrugsbeholder. Den kommer nemlig til at sætte sig fast i det sorteringsanlæg, der finsorterer affaldet. Men vi vil meget gerne modtage blød plast ude på genbrugspladsen - i de opstillede stativer rundt omkring på pladsen (se billede herunder). For her kan vi sende det videre til genanvendelse, uden det skaber problemer.

Så måske 2021 skal være året, hvor du vænner dig til at sende plastfolie til genbrug.

 

stativ til sortering af plastfolie på genbrugsplads

 

Julen er en forbrugsfest uden lige. Nogen vil måske mene, at det er lige i overkanten. At vores forbrugerkultur er stukket af, så det er decideret uhensigtsmæssigt. Eksempelvis når vi i gennemsnit kun bruger 3 ud af 10 stykker tøj i vores klædeskab.

Så hvad siger du til at vælge en dag, en måned eller måske et helt år med købestop, hvor du ikke køber andet end det nødvendige (mad, husleje, transport mm.) eller kun køber genbrug?

Det vil ikke kun gavne din økonomi, men også miljøet.

Jo mere vi forbruger, jo flere nye ting bliver der produceret. Og jo mere smider vi ud. I Favrskov Forsyning går vi stærkt ind for forebyggelse af affald, eksempelvis ved at bruge dine ting i længere tid eller ved at købe genbrug.


Følg Facebook gruppen Minimalisme og købestop
Se, hvordan Jane har klaret 5 år med købestop

Vi håber, at du har fået lidt inspiration til nye og måske lidt anderledes nytårsforsæt. Vi ønsker dig i hvert fald held og lykke og et lykkebringende 2021.

Forpustet mand med håndvægte, gaffel med broccoli, en hånd der holder en jordklode med en spire samt teksten 2021

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.