Forskelligt genanvendeligt affald blandet sammen

Ny affaldssortering: Sådan sorterer du dit affald fra 2023

Fra 2023 skal vi alle til at sortere vores affald endnu mere. Vi skal nemlig skrue ned for Co2-udledningen og op for genanvendelse. Og ved at sortere affaldet i flere typer, kan vi fx genanvende mere plastaffald. 

Den nye affaldssortering betyder, at dine to affaldsbeholdere får en ekstra ven i 2023. Så hvis du fx skal bygge hus eller lave din indkørsel om inden for et par år, er det en god idé at gøre plads til en ekstra affaldsbeholder. 

10 typer af affald i tre beholdere

Fremover skal dit affald deles op i 10 typer: Mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstilaffald samt drikke-og fødevarekartoner, restaffald og miljøfarligt affald.

Men det betyder selvfølgelig ikke, at din indkørsel skal fyldes op med affaldsbeholdere. Du kan nemlig nøjes med én ekstra. 

Så fra 2023 ser det sådan ud:

 

Grafisk illustration af forskellige affaldstyper til sortering i 3 beholdere

 

Kasse til farligt affald: 

Du får en kasse til dit farlige affald udleveret, som du kan samle det i.  

Så du skal altså gøre plads til en ekstra affaldsbeholder derhjemme fra 2023. Måske du allerede har et sted i tankerne, hvor de kan stå. Ellers er det værd at tænke over, hvis du alligevel har planer om at bygge nyt hus, bygge om eller måske har en ny indkørsel i sigte.  

Hvem gælder den nye affaldssortering for?

Det er Regeringen og en række partier i Folketinget, der i 2020 lavede en aftale om, at alle i landet fremover skal sortere affaldet i 10 typer. Bl.a. så vi kan genanvende mere affald.  

For at kunne genanvende mere og virkelig gøre en forskel for miljøet, er vi gået fire østjyske affaldsselskaber sammen om at løfte opgaven: Favrskov Forsyning, Reno Djurs, Renosyd og AffaldVarme Aarhus. 

Den nye affaldssortering med 10 typer af affald i tre affaldsbeholdere gælder dermed for alle i Favrskov Kommune, Syddjurs Kommune, Norddjurs Kommune, Odder Kommune, Skanderborg Kommune og Aarhus Kommune. 

Lige nu er vi i gang med at finde de bedste løsninger for vores tilsammen 560.000 kunder. Når vi nærmer os startskuddet for den nye måde at sortere affald på, får du nærmere besked. Her får du bl.a. at vide, hvornår vi bytter dine affaldsbeholdere ud og du får gode råd til, hvordan du bedst kommer i gang med at sortere i dine nye beholdere.  

Men indtil da kan du følge med her på siden, hvor vi løbende opdaterer med nyt om den nye affaldssortering. 

Spørgsmål og svar

Fra 2023 skal du sortere dit affald i 10 forskellige typer: madaffald, restaffald, plast (både blød og hård), mad- og drikkekartoner, glas, metal, pap, papir, tekstiler og farligt affald.

For dig betyder den nye affaldssortering, at:

  • Madaffald skal i en beholder
  • Blød plast som fx fryseposer skal i samme beholder som hård plast
  • Udtjente tekstiler, fx tøj der ikke kan repareres, skal i samme beholder som papir og pap
  • Du får mulighed for selv at samle miljøfarligt affald, fx batterier, sammen i en kasse, vi stiller til rådighed

Det er alle, som skal sortere efter den nye affaldssortering fra 2023. Du skal sortere derhjemme - uanset om du bor i hus, ejerlejlighed, boligforening eller noget helt fjerde. Men du skal også sortere affaldet i 10 typer, når du er i kommunale institutioner og bygninger. Fx på skoler, kulturhuse og plejehjem.

Sorteringen går i gang i 2023. Vi har endnu ikke den præcise dato.

Bor du fx i et hus, hvor du har dine egne to affaldsbeholdere, skal du fra 2023 have tre beholdere. Derudover får du en kasse til farligt affald. Vi vil gerne gøre det nemt for dig at sortere affaldet derhjemme. Derfor har vi valgt løsningen med tre beholdere med fem rum i alt.

Bor du fx i en boligforening, hvor du deler affaldsbeholdere med andre, er vi stadig i gang med at finde ud af, hvor mange beholdere du skal have.

Vi kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse prisen på den nye sortering, da vi endnu ikke kender priser på indsamling, beholdere, afsætning mm. 

Men vi kan godt oplyse, at du kommer til at betale mere end du gør i dag, for at få hentet dit affald.

Vi gør, hvad der er muligt for at holde priserne nede. Blandt andet gennem fælles udbud og indkøb med vores østjyske samarbejdspartnere fra Renosyd, Reno Djurs og Affaldvarme Aarhus
 

Du får besked så snart vi har datoen. Fordi vi skal til at sortere i 10 forskellige typer af affald, udskifter vi alle, eller nogle af, dine beholdere, fordi rummene indeni skal være anderledes.

  • Restaffald og madaffald: Hver 2. uge
  • Plast, mad- og drikkekartoner, glas og metal: Hver 3. uge
  • Papir, pap og tekstiler: Hver 4. uge

Det er Regeringen og en række partier i Folketinget, der i 2020 lavede en aftale om, at alle i landet fremover skal sortere affaldet i 10 typer. Bl.a. så vi kan genanvende mere affald.

Men det er de enkelte kommuner, der står for at komme i gang med den nye affaldssortering.

Du skal have plads til mindst tre affaldsbeholdere på 240 liter. Og der skal være 10 cm. eller mere mellem hver beholder. Det er den nye standardløsning til en husstand.

Men husstande er forskellige, og en stor familie kan have brug for større beholdere. Vi er i gang med at finde ud af, hvordan vi bedst løser behovet for store familier.

De præcise mål på beholderne kommer, når vi har valgt en leverandør.

Det ved vi ikke endnu. Det kommer an på, hvilken leverandør vil vælger. Men vi kan godt garantere, de ikke bliver pink eller turkis.

Efter planen starter vi med at sortere affaldet i 10 forskellige typer fra 2023. Det er der flere grunde til.

Primært fordi vores kontrakter - med dem der indsamler affaldet - først udløber i 2023. Så det koster os ekstra, hvis vi går i gang tidligere.

Den nye affaldssortering giver os mulighed for at genanvende endnu mere, fordi det er vigtigt at få ressourcerne tilbage i kredsløb. Forbrænding af affald, og især plastik, går nemlig ud over miljøet, og derfor er det en stor fordel, hvis vi fx kan genanvende mere plastik.

Vi genanvender så meget affald som muligt. Og vi arbejder hele tiden på at optimere, så vi kan komme til at genanvende endnu mere affald.

Vi kan endnu ikke sige, hvor og hos hvem affaldet helt præcist ender. Det skal i udbud, hvorefter vi kan fortælle mere om det her.

For at kunne genanvende mere og virkelig gøre en forskel for miljøet, er vi gået fire østjyske affaldsselskaber sammen om at løfte opgaven. Favrskov Forsyning, Reno Djurs, Renosyd og AffaldVarme Aarhus.

Den nye affaldssortering gælder dermed for alle i Favrskov Kommune, Syddjurs Kommune, Norddjurs Kommune, Odder Kommune, Skanderborg Kommune og Aarhus Kommune.

Ved at affaldssortere ens i alle seks kommuner får vi stordriftsfordele og skaber mere og bedre genanvendelse.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.