Gule gyldenris på en mark

Undgå spredning af invasive arter

Bekæmpelse af invasive plantearter stopper ikke, bare fordi planterne er hevet op af jorden. Hvis du vil undgå spredning af de invasive arter, er det vigtigt at du håndterer dem korrekt, så de ikke formerer sig. Det gælder både når du bekæmper planterne, transporterer dem og afleverer dem på genbrugspladsen.

 

Hvad er invasive plantearter?

Invasive planter er blevet indført i den danske natur og er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark. De breder sig uhæmmet på bekostning af vores naturlige fauna og påvirker dermed biodiversiteten i en negativ retning. Derfor er de invasive plantearter ofte uønsket.

Her er nogle af de mest udbredte invasive planter i Danmark:

Pileurt

Pileurt er en meget modstandsdygtig plante med et kraftigt rodnet og en hurtig vækst. Derfor kan den være svær at bekæmpe.

Busk af pileurt

Bjørneklo

Bjørneklo er kendetegnet ved en kraftig vækst, en hul stængel med stive hår og store, grønne, savtakkede blade. Planten indeholder en giftig plantesaft, som kan forårsage alvorlige forbrændinger.

Nærbillede af planten bjørneklo

Gyldenris

Planterne spreder sig let og danner tætte bestande, så andre planter får svært ved at etablere sig.

Gule gyldenris

Rynket rose

Rynket rose, der også har navnet hybenrose, er uønsket fordi den fortrænger den naturlige flora. Der er meget hårdfør og har vist sig at være særdeles vanskelig at slippe af med. 

Lyserød rynket rose på hybenbusk

Sådan afleverer du invasive arter på genbrugspladsen

Når du kommer på genbrugspladsen, skal du aflevere de invasive planter i beholderen til netop invasive planter, som vist på billedet herunder - ikke sammen med det ”almindelig” haveaffald.

Vi sender plantematerialet til forbrændingsanlægget, hvor de levedygtige frø i planterne bliver brændt og destrueret.

Haveaffald, der med sikkerhed ikke indeholder invasive arter, skal stadig afleveres ved ”Haveaffald”. 

Plastbeholder og skilt med teksten "undgå spredning af invasive planter - aflever dem her"

 

Undgå invasive arter i din have

Vi neddeler haveaffaldet fra genbrugspladserne i mindre stykker og komposterer det. En del af komposten omdanner vi til nærende kompostjord som kommer tilbage på genbrugspladserne - til gratis afhentning og klar til brug i din egen have.

Men selvom der opnås høje temperaturer ved komposteringen, kan vi ikke være sikre på, at frøene i planterne dør – heller ikke de invasive planter. Dermed er der en risiko for, at de invasive planter kan spredes via kompostjorden og havne i din have.

Hvordan transporterer du invasive plantearter forsvarligt?

Når du transporterer invasive planter, er det vigtigt at gøre det på en måde, så du ikke taber planterne på vej til genbrugspladsen. På den måde mindsker du risikoen for, at arterne spredes til nye steder. Pak planterne i gennemsigtige plastsække og spænd dem godt fast på traileren.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.