Tre spande til affaldssortering hænger på væg i skole

Se, hvad vi fandt i institutionernes affald

I foråret 2019 fik de kommunale institutioner i Favrskov Kommune samme spande til sortering som i de private husstande, så de kunne sortere i restaffald, emballage (metal, glas, hård plast) samt pap og papir. Men hvordan går det så med sorteringen derude? Det kan du blive klogere på her.

Måske har du lagt mærke til, at der siden 2019 har stået spande til affaldssortering på kulturhusene, sportshaller, skoler og andre kommunale institutioner? De blev sat op for at øge genanvendelsen i kommunen og for at skabe sammenhæng mellem sortering i hjemmet og ude.

Men hvordan går det så med sorteringen ”derude”? Det har vi været nysgerrige efter at finde ud af.

Spande til sortering af affald hænger på væg i skole

Derfor fik vi indsamlet stikprøver af affaldet fra plejecentre, kulturinstitutioner, skoler, dagtilbud og administrationsbygninger (rådhuse) i efteråret 2021. Disse stikprøver blev sorteret af et eksternt firma, der undersøgte, hvor meget af affaldet, der var sorteret korrekt, og om der var potentiale for mere genanvendelse.

Det blev gjort ved, at affaldet fra stikprøverne blev kørt til en stor lagerhal, hvor det blev finsorteret i 24 underkategorier, eksempelvis madaffald, skolemælk, plastemballage, plast fra take away, andet plast, metal osv. Nogle af disse kategorier blev endda sorteret yderligere i underkategorier, så vi kunne se, hvad eksempelvis ”plastemballage” dækkede over.

Finsortering af affald fra skoler og institutioner i spande med poser

Når man laver en undersøgelse baseret på stikprøver, skal det ses som et øjebliksbillede af, hvordan sorteringen går.

Det går godt – nu skal vi bare rydde misforståelser af vejen

Alle institutionstyperne er gode til at sortere papir og pap. Genanvendelsesprocenten ligger på 74-99 %. Det skyldes sandsynligvis, at de fleste institutioner også før implementeringen af affaldssorteringen til en vis grad har sorteret papir og pap fra restaffaldet.

På en af skolerne var der dog en meget lav genanvendelsesprocent på 26 % på pap og papir. Dette skyldtes, at der var en del brugt aftørringspapir i containeren til pap og papir. Sandsynligvis fordi man troede, at det skulle her i. Indsatsen har været god, men en misforståelse omkring sorteringen gjorde desværre, at genanvendelsesprocenten blev trukket ned.

Papir og pap fraktionen udgør vægtmæssigt ca. 20 % af den samlede affaldsmængde i stikprøveundersøgelsen.

Tabel med genanvendelsestal for papir og pap i institutioner

Sortering af emballager - metal, glas og hård plast - fungerer de fleste steder fornuftigt, og genanvendelsesprocenten for plejecentre, dagtilbud og kulturinstitutioner ligger på 86-96 %

For administration og skoler var det især blød plast og fødeforurenet pap, der burde være endt i restaffald, der fandt vej til den forkerte container. På skolerne var der desuden en del plastikemballage til håndsprit (27 %), som anses for farligt affald, når der er tale om større mængder. Derfor skulle affaldet afleveres i containeren til emballage. Igen en misforståelse, der har gjort, at skolerne har en lavere genanvendelsesprocent.

Metal, glas og hård plast er den mindste fraktion målt på vægt, da den kun udgør ca. 6,5 % af den samlede affaldsmængde i stikprøveundersøgelsen.

Tabel med genanvendelse af metal, glas og plast i offentlige institutioner

Potentiale for endnu mere genanvendelse med den nye ordning

I undersøgelsen af restaffald er der blevet set på potentialet for mere genanvendelse. Både i den nuværende ordning og i den kommende sorteringsordning med 10 affaldstyper, som skal implementeres i starten af 2023.

Kommunens institutioner vil nemlig, ligesom de private husstande i Favrskov Kommune, få ny sorteringsordning fra 2023, hvor der skal sorteres i 10 affaldstyper: Madaffald, papir, pap, metal, glas, plast (blød og hård), tekstilaffald samt drikke-og fødevarekartoner, restaffald og miljøfarligt affald.

I forhold til den nuværende ordning, som blev indført i 2019, kunne vi se, at det største potentiale for mere sortering lige nu ligger i administrationshusene, hvor 31 % af restaffaldet vil kunne genanvendes, hvis det blev sorteret korrekt. I de øvrige institutionstyper ligger potentialet for mere genanvendelse fra 13 - 19 %. Det er primært papir/pap og hård plast, som kan genanvendes, men havner i restaffald.

Tabel med potentiale for genanvendelse

Potentialet for genanvendelse efter den nye ordning med 10 fraktioner ligger væsentligt højere, på gennemsnitligt 62 % for alle institutionstyper, hvor cirka halvdelen vil være mad og bioaffald.

Tabel med mulig genanvendelse med sortering af 10 fraktioner

Indførelse af den nye ordning vil derfor betyde, at ca. 73 % af affaldet (vægtmæssigt) fra de kommunale institutioner potentielt kan genanvendes, hvis affaldstyperne fortsat er de samme, og at alt affaldet sorteres korrekt.

Konklusionen på vores tur i de kommunale institutioners skraldespande må derfor være, at der sorteres på livet løs derude, og at langt de fleste steder gør det godt, men med plads til små forbedringer rundt omkring – og med stort potentiale for endnu mere genanvendelse, når vi indfører den nye sortering i 2023.

Læs mere om den nye sortering i 2023 her.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.