Affaldssortering af forskellige affaldstyper i træbåse i bofællesskab

Sortering i fællesskab

Bofællesskabet Overdrevet i Hinnerup er gået forrest i kampen om genanvendelsen af affald. Deres affald- og genbrugsgruppe har på eget initiativ og med hjælp fra Favrskov Forsyning sat gang i sorteringen af blød plast. Det er en svær opgave, men Anne Sue Stewart fra Overdrevet mener, at vi alle har et ansvar over for klimaet og de næste generationer.

Mission Motivation

Inden Anne Sue flyttede til Overdrevet, sorterede de ikke blød plast. Det røg i stedet til dagrenovation. Men Anne Sue var fra sin tidligere bopæl vant til at sortere blød plast, og derfor valgte hun at blive en del af affald- og genbrugsgruppen i bofællesskabet. Her tog hun sammen med de øvrige fra gruppen kampen op mod plasten.

- Vi var i tvivl om, hvilken slags plast det handlede om. Derfor ringede vi til Favrskov Forsyning, der heldigvis kunne hjælpe os godt i gang med sorteringen, fortæller Anne Sue.

For at hjælpe sorteringen af blød plast på vej i bofællesskabet lavede Anne Sue en tavle, hvor hun hang den bløde plast på.

- De andre beboere kunne få lov til at se og røre ved plasten. Det skabte mere motivation blandt os alle, fordi det var nemt at se, hvilken plast det handlede om, siger Anne Sue med et bredt smil.

På venstre side hænger den bløde plast, som skal sorteres til genbrug. Det er plast, der rent og som er sejt, når man hiver i det. På højre side hænger plasten, der ikke kan genanvendes. Den er mere knitrende og kan hives over i skarpe linjer, som når du åbner en slikpose.

Diverse emballager af blød plast hængt op på væg

240 liter plast om ugen

På fællesarealerne har affald- og genbrugsgruppen indrettet en mini-genbrugsstation, hvor de sorterer træ, metal, tekstiler og meget andet både inden- og udendørs. Når pladsen er fyldt op, kører de affaldet til Hinnerup Genbrugsplads eller de lokale genbrugsbutikker. En del af affaldet hentes også af Favrskov Forsynings storskraldsordning en gang i kvartalet. For Anne Sue er det vigtigt, at tingene bliver gjort i fællesskab.

- Lige nu bor vi mellem 65-70 børn, unge og ældre herude, så vi får for eksempel store leverancer af vaskepulver, madvarer og toiletpapir. Det hele er jo pakket ind i blød plast. Det er nemt at sortere fra, pointerer Anne Sue.

Og sorteringen batter virkelig noget i bofællesskabet. På blot én uge fyldes en stor 240 liters sæk op med ren blød plast klar til genanvendelse.

- Det er primært mig, der har været chef for sorteringen af blød plast, men jeg er glad for, at vi gør det i fællesskab. Og så er jeg glad for, at fællesskabet også har fokus på at sortere affaldet – ellers kommer vi jo ingen vegne, siger Anne Sue.

Person står med affaldssæk fyldt med blød plast

Plastens udfordringer

Selvom Anne Sue er glad for at sortere, er der stadig mange udfordringer ved det. Anne Sue viser en pose, der har været rød peber i. Den er blød, og der står tydeligt, at den skal sorteres som blød plast.

- Men det skal den ikke her i Favrskov Kommune, fordi det er knitrende plast. Derfor kan jeg godt forstå, at andre synes, at det er svært at sortere korrekt, pointerer Anne Sue.

Og Anne Sue har ret. Der er nemlig forskel på, hvordan blød plast sorteres i landets kommuner. I Favrskov må den knitrende plast ikke sorteres som blød plast. Den skal i stedet til dagrenovation.

- Plasten må heller ikke være beskidt. Det er svært, hvis det er en sæk, der har været plantemuld i. For hvor meget vand må man så bruge på at skylle tingene, spørger Anne Sue.

I det overordnede miljømæssige regnskab kan det heldigvis sagtens betale sig at skylle plasten ren. Der skal for eksempel bruges 260 liter vand til at fremstille ét kilo ny (PET) plast. Til gengæld skal der kun bruges 16 liter, hvis vi genanvender, det plast vi har i forvejen. Du kan altså skylle en juiceflaske ren med 5 liter vand og stadig spare i det store billede, inden du sender den til genbrug.

- Jeg er super glad for at sortere, selvom det kan være udfordrende. Det skaber et fællesskab og giver en god følelse i maven at vide, at man gør noget godt for miljøet, siger Anne Sue stolt.

Affaldsbeholdere i forskellige farver står i skur

Vil du også i gang med den bløde plast?

Så kan du godt begynde at forberede dig. For inden længe skal vi alle til at sortere endnu mere. Regeringen har nemlig vedtaget, at alle kommuner skal sortere i 10 forskellige fraktioner – herunder blød plast. Sorteringen skal ligeledes strømlines over hele Danmark.

- Mit bedste råd er at spørge, hvis man er i tvivl. Ring eller skriv til Favrskov Forsyning, hvis sorteringen driller derhjemme. Det kan også være en idé at lave en aftale med dine naboer om fælles indsamling og kørsel til genbrugspladsen, siger Anne Sue.

Hos Favrskov Forsyning forventer vi, at indsamlingen af blød plast i private hjem kan sættes i gang i 2023. Indtil da kan du aflevere blød plast på vores genbrugspladser i stativerne til blød plast.

Og det var der flere, der gjorde i forbindelse med navneændringen af "Småt brændbart" til "Rest efter sortering" på genbrugspladserne, hvor vi ligeledes har haft fokus på at få sorteret så meget blød plast som muligt ud af fraktionen. Rest efter sortering afleveres ofte i klare sække, der ender med at blive brændt. Og det er skidt for klimaet. I stedet skal posernes indhold nu tømmes ned i containerne, og den bløde plastsæk kan lægges i stativerne til blød plast, så det kan genanvendes.

Stativ til aflevering af blød plast på genbrugspladsen
Stativ til aflevering af blød plast på genbrugspladsen.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.