Graves affald virkelig ned i Danmark?

Ja, det gør det. Affald, der ender i containeren "Til nedgravning", ender til slut i jorden. Men hvorfor nu det?

Forrige år valgte Favrskov Forsyning at skifte fraktionens navn fra "Deponi" til "Til nedgravning". Et valg som mange andre affaldsselskaber også har truffet for at forbedre sorteringen og mindske mængden af affald, der ender i denne container.

Som navnet antyder, graves affaldet nemlig ned. Affaldet transporteres fra genbrugspladserne i Favrskov Kommune til Glatved Behandlingsanlæg, som er et sikret anlæg, der modtager affald til nedgravning.

Containeren fra Favrskov Forsyning tippes ned i et langt hul, en slags celle, hvor såkaldt blandet affald deponeres. Tagplader med asbest deponeres for sig, mens der også findes affaldsceller til våd gips, eternitplader og meget andet, som ikke kan genanvendes.

Ved at nedgrave affaldet i forskellige celler bliver det i fremtiden nemmere at grave tingene op for at kunne genanvende dem. Håbet er nemlig, at den teknologiske udvikling kan sikre, at affaldet kan genanvendes i fremtiden.

Selvom det måske bliver muligt at opgrave og genanvende affaldet i fremtiden, er det dog bedst helt at undgå at grave affald ned. Badebassiner, haveslanger og glas, der stadig kan bruges, bør i stedet afleveres til genbrug, mens ødelagte klinker, flamingo og træ skal afleveres til genanvendelse.

Diverse affald i containere TIL NEDGRAVNING

Der er dog desværre stadig ting, der ikke kan genanvendes eller udnyttes til energi. Det gælder fx tagplader med asbest, opfej og aske samt defekte badebassiner og haveslanger, der er lavet af blød pvc.

Den bløde pvc indeholder blandt andet klor, der kan danne saltsyre og forårsage syreregn ved afbrænding. Syreregnen kan skade naturen og miljøet, og derfor har Danmark besluttet, at affaldet i stedet skal graves ned.

Når affald graves ned, udgør det ingen trussel for naturen og miljøet. På behandlingsanlægget er der membraner, der kan tilbageholde det regnvand, som løber ned gennem affaldet. Via forskellige rør bliver regnvandet ført videre til et renseanlæg, som renser vandet for miljøskadelige stoffer. Herefter kan vandet ledes ud i havet eller en nærtliggende å.

Selvom det ikke gør skade at grave affald ned, går materialer stadig til spilde, hvis der er fejlsorteringer i affaldet. Materialer, som kunne være genanvendt eller energiudnyttet. Derudover er det enormt dyrt at sende affald til nedgravning. En containerfuld kan nemt koste op imod 30.000 kr. Derfor er det vigtigt at frasortere materialer, der kan genanvendes og fylde så lidt som muligt i containeren Til Nedgravning.

 

Sådan undgår du: Til nedgravning

  • Spørg altid genbrugsvejlederen inden du bruger containeren
  • Undersøg om dit affald i stedet kan genanvendes eller energiudnyttes
  • Overvej om dit affald kan afleveres til genbrug
  • Undgå at købe nye ting af blød PVC og reparér det du har i forvejen
  • Skil dine billedrammer ad, så glas og træ kan genanvendes hver for sig
  • Sorter dit byggeaffald grundigt og fordel affaldet i flere fraktioner

Forskellige ting i containere til nedgravning

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.