Område til med containere og et overdække til direkte genbrug på Hadsten genbrugsplads

GI’ og TA’ udvides til alle pladser

Forsøget med et ”gi’ og ta’” område på Hadsten genbrugsplads bliver nu permanent og rulles ud på de nye pladser, efterhånden som de saneres.

Siden juni sidste år, har kunder på Hadsten genbrugsplads kunne aflevere ting, som andre kunne få gavn af, og også selv tage brugbare ting med hjem. GI’ og TA’ hedder tiltaget, der har kørt som et forsøg for at fremme mere direkte genbrug på genbrugspladserne. Og det har været en stor succes.

Polstrede sofaer, brætspil, bøger, lamper, spisestole, rollatorer, teglsten og kondicykler – blot et lille udsnit af de ting der siden juni har skiftet ejermænd igennem GI’ og TA’. Ting, der potentielt var havnet i en container til genanvendelse eller til forbrænding i småt eller stort brændbart - også selvom det stadig var i fin stand.

 

Et populært tilbud

- Kunderne har brugt GI’ og TA’ området flittigt, siden det åbnede i sommeren 2019. Vores evaluering viser, at hver besøgende på pladsen i gennemsnit afleverer 1,02 kg og afhenter 0,80 kg. Det er en meget høj andel, der bliver afhentet og det er til gavn for både miljøet og økonomien, siger Søren Frandsen, bestyrelsesformand i Favrskov Forsyning.

I gennemsnit har 26% af kunderne besøgt området, og de adspurgte har givet en meget høj karakter, når det gælder tilfredshed: 9,1 ud af 10 – hvor 10 er meget tilfreds. Der har altså ikke været tvivl om, at forsøget har været meget populært hos vores kunder.

De bevidner de spørgsmål, vi oftest har fået i forbindelse med forsøget også: ”Fortsætter det efter forsøgsperioden?” og ”Hvornår kommer der et GI’ og TA’ til de andre genbrugspladser?”.

 

Bøger på hylde til direkte genbrug

 

Genbrug der gør en forskel

I gennemsnit udleder hver dansker 19 ton CO2 pr. år, og af den mængde går næsten 5 ton til ”ting og sager”, som dækker over de fysiske produkter vi køber, inklusiv bygning af bolig. Ting og sager er altså en stor post i vores individuelle CO2 budget som vi kan spare, hvis vi i stedet genbruger ting frem for at købe nyt.

Et af formålene med GI’ og TA’ er netop, at flere ting ryger ind i cirklen med direkte genbrug, og dermed bliver brugt igen, igen og igen - i stedet for at blive til affald, der går op i røg. Og udsigterne er gode, når stikprøverne i forsøget viser at op mod 80% af de afleverede ting bliver taget med og genbrugt af andre.

Især det faktum, at tingene er gratis, har en betydning for, hvad der kan komme ud og blive genbrugt:


- Vi har for eksempel bedsteforældre, der bruger GI’ og TA’ som et ”legetøjsbibliotek” for børnebørnene. Så kommer de og bytter legetøj en gang i mellem, og vender tilbage med det brugte, når børnene er trætte af det igen. Og netop det bliver fremhævet som en mulighed man har, når det er gratis – det koster jo ikke noget at tage et puslespil eller en dukke med hjem og prøve af, siger Mette Raaschou, som har stået for evalueringen af projektet.

Ting som bøger og DVD’er har også været ”lånt” i containeren, og der er generelt et større mod på at tage ting med hjem, når det er gratis. Som en kunde sagde, da han fandt et møbel, der ikke var forhåndssikret af den hjemlige kvalitetskontrol: ”Hvis lillemor ikke vil have den, så kan jeg jo bare komme tilbage med den”. På den måde får genbrugstingene en ”gratis omgang” i et område som GI’ og TA’.

 

Genbrug der skaber hygge

Udover fordelene ved økonomi og miljø, så siger flere kunder også, at GI’ og TA’ området har givet noget ekstra til oplevelsen af genbrugspladsen. Nogle synes ligefrem at genbrugspladsen er blevet mere ”hyggelig”, og at det har givet lejlighed til hyggesnak med andre kunder eller at bruge lidt tid på at kigge efter genbrugsskatte. For nogen giver det endda anledning til at planlægge et ekstra besøg på genbrugspladserne.

Der er også flere børn, der kommer med forældre og bedsteforældre på genbrugspladsen – for nu synes de det er sjovt at kigge efter brugt legetøj, fortæller Mette Raaschou:

- Flere forældre fremhæver, at det giver et godt grundlag for at lære børnene mere omtanke for miljøet frem for en ”brug og smid væk” kultur. Så på den måde giver sådan et område jo også mulighed for at få nogle gode vaner.

 

Ingen succes uden udfordringer

Der har dog også været udfordringer undervejs i projektet. En udfordring har været pladsmangel og deraf mangel på oprydning i containeren. Det roder, når en papkasse eller en plasticpose stilles lige inden for døren, uden at blive pakket ud – og så bliver tingene sjældnere taget med.

- Det kræver en fælles indsats, hvis succesen skal bevares. At alle husker kun at stille intakte, brugbare ting ind i området, og at man stiller tingene pænt op på hylderne eller i containeren, så området er indbydende for alle. Pladsmændene bruger en del tid på at rydde op, og der er også nogle rigtig søde kunder, der også rydder lidt op en gang i mellem. Men hvis alle stiller tingene pænt, kunne vi nok se flere ting, der blev afhentet, siger Mette Raaschou.

 

Større potentiale i at genbruge byggemateriale

Som noget nyt er der også plads til at aflevere og afhente byggematerialer i GI’ og TA’. Det kan være alt lige fra de opgravede fliser i haven til overskydende rockwool eller trælægter.

- Der er ikke så mange der har fundet ud af, at byggematerialer også kan afleveres og afhentes endnu. Enkelte har været heldige at få et helt læs nye teglsten eller fliser med hjem, men der er rigeligt plads til flere ting i den kategori. Det er alt sammen noget der er godt at genbruge, og som mange gerne henter til byggeprojekter derhjemme, hvis blot det bliver afleveret i GI’ og TA’.

Samtidig med at GI’ og TA’ åbnede, blev det også besluttet, at pladsmændene må ”fiske” i de andre containere for at redde de gode, brugbare ting op. Det har blandt andet betydet, at en palle med helt nye glaserede teglsten ikke blev smidt i containeren til tegl i Hammel, hvor de ellers ville blive nedknust og brugt som vejfyld. I stedet sørgede pladsmændene for, at læsset blev kørt til Hadsten, og en glad kunde kunne afhente dem i GI' og TA'.

 

Udvides på alle pladser – i samarbejde med foreninger

Favrskov Forsyning har besluttet at udbrede konceptet til de øvrige genbrugspladser. Det skal dog gøres i samarbejde med de foreninger, der også gerne vil afhente genbrugsting, så alle gode initiativer for direkte genbrug kan tænkes ind.

- Vi har en klar målsætning om at samarbejde med frivillige organisationer og foreninger omkring direkte genbrug. Derfor har vi inviteret foreningerne til et dialogmøde, hvor vi skal drøfte, hvordan vi kan samarbejde om det fælles mål om mere direkte genbrug, siger Søren Frandsen.

GI’ og TA’ områder i Hammel, Hinnerup og Hvorslev bliver først lavet i takt med at genbrugspladserne renoveres. Det betyder at den nye plads i Hammel vil åbne med et GI’ og TA’ område næste forår, så man skal væbne sig med tålmodighed.

Dog kan man indtil da slå vejen forbi Gi’ og Ta’ området på Hadsten genbrugsplads, der fortsætter indtil Hadsten skal renoveres.

 

Teglsten stablet på palle til direkte genbrug

 

Kilder:
Forbrugerens klimapåvirkning, 2010, Concito

 

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.