Person i orange tøj henter stol som storskrald

Genbrugsguld gemt i storskraldet (Artiklens indhold er forældet)

* Nedestående artikel er fra 2021, da storskraldordningen fortsat var gældende i Favrskov Kommune. Storskraldsordningen er nu afskaffet.

Ikke alt, der glimter, er guld. Og ikke alt storskrald, er faktisk skrald.
 Det viser det seneste forsøg, som Favrskov Forsyning har lavet i samarbejde med den lokale velgørende forening fra Lading, Aarhus Klunserne.

Hidtil har det ikke været muligt, at de gode ting, der stadig fungerer, kunne sorteres fra og genbruges af andre. Ganske enkelt, fordi det har været umuligt at løfte tingene over i kranbilen uden at ødelægge dem.

Derfor satte Favrskov Forsyning og Aarhus Klunserne gang i et forsøg i april og maj 2021. Forsøget gik ud på at se, om der var gode genbrugsting i storskraldet, som Aarhus Klunserne kunne sælge, så andre kunne få gavn af dem. Aarhus Klunserne har hjulpet med at samle storskraldet ind, og har taget de gode ting med hjem til butikken.

Overskuddet fra salget i butikken går til humanitært arbejde. På den måde kan dine genbrugsting også være med til at gøre en god gerning.

Forsøget har både vist, at der er en del skrald i storskraldet – men også, at noget kan bruges igen:

- Der er jo en stor del af tingene, der rent faktisk er skrald. Og det er jo også lige præcis det, som storskraldsordningen er tiltænkt. Men ved hver afhentning var der alligevel mellem to og otte adresser per tur, hvor foreningen kunne tage ting med hjem til butikken. Og det er jo guld værd at få dem pillet ud og genbrugt, fortæller Lone Bejder, projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning.

 

Person står i lastbil med to regnvandstønder

Rigtig meget affald - mere til genbrug

I Favrskov Kommune er vi faktisk rigtig ”gode”, når det kommer til at producere affald. Gennemsnittet i EU for affaldsmængden per borger i 2019 var 502 kg. [1] I Danmark bidrager vi med gevaldige 844 kg. i gennemsnit per borger om året – og I Favrskov stak vi endda landsgennemsnittet og producerede 897 kg. affald per borger i 2019. Og dette er ikke en statistik, vi er glade for.

Et af målene i Favrskov Forsynings nye strategi er derfor at få endnu mere affald genanvendt, genbrugt eller endnu bedre; forebygget, så vi skaber mindre affald. Og netop derfor blev der sat gang i forsøget med genbrugsindsamling af storskraldet.

Aarhus klunserne arbejder også for at fremme genbrug og skabe mindre spild, og heldigvis har borgerne, der har deltaget i forsøget også taget godt imod dem:

- Vi har kun mødt positiv respons fra borgerne. Ikke én eneste har sat seddel på deres ting med, at de ikke ville donere til vores humanitære genbrugsbutik. Hos Aarhus Klunserne arbejder vi i forvejen rigtig meget med at tænke øget genbrug og mindre affald, og vi er glade for at kunne bidrage til at færre ting bliver smidt ud, siger Kresta Møller Christensen, Aarhus Klunserne

Forsøget er nu afsluttet, og selvom der ikke er guld gemt i alt storskraldet, så har Aarhus Klunserne valgt at takke ja til at fortsætte med at afhente gode genbrugsting.

På den måde håber både Aarhus Klunserne og Favrskov Forsyning, at vi kan rykke Favrskovs affaldsmængder en tak ned.

Så når du tilmelder dit storskrald fremover, så husk at overveje om det mon kan genbruges – så hjælper du os også med at skabe mindre affald.

I løbet af sommeren implementeres samarbejdet med Aarhus Klunserne i storskraldsafhentningen. Hvis man ikke ønsker at få afhentet sit storskrald til genbrug, vil der også være mulighed for at fravælge denne løsning.

 

[1] Se kilde: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Municipal_waste_statistics#Municipal_waste_generation

 

 

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.