Boligbyggeområde i Hinnerup med LAR-løsninger

Er I klar til LAR?

Det er de i hvert fald på Bjergegårdsvej i Hinnerup, hvor et helt nyt boligbyggerområde står klar til at modtage fremtidens stigende mængder regnvand.

Favrskov Forsyning har i samarbejde med Niras og Dan Jord A/S skabt et smukt og effektivt boligområde, når det kommer til håndtering af regnvand.

Hvad er LAR?

Danmark har det seneste årti oplevet stigende mængder nedbør, der sætter kloaksystemet på overarbejde. For at skåne det almindelige kloaksystem for de store mængder vand, findes der en løsning – og den hedder LAR.

LAR står for Lokal Afledning af Regnvand og betyder kort sagt, at regnvandet styres udenom kloaksystemet og i stedet nedsives lokalt - for eksempel i baghaven, i regnbede på vejen eller på større, grønne fællesarealer. På den måde undgår vi, at kloaksystemet kommer på overarbejde samtidig med at regnvandet forsinkes på sin vej ud i naturen.

I det nye boligområde på Bjergegårdsvej i Hinnerup spiller flere LAR-løsninger sammen. Foran byggegrundene er der etableret regnbede, der kan forsinke regnvandet. Noget af regnvandet i bedene vil sive ned til enden af boligområdet, hvor der er udgravet et stort regnvandsbassin, mens andet af vandet vil sive ned til grundvandet via infiltrationsbrønde i bedene. På de asfalterede fællesveje er der anlagt stensætninger, der ligeledes styrer vandet i retning af regnvandsbassinet.

LAR-tiltagene skaber både effektive og fremtidssikrede løsninger i området.

- Vi har valgt løsningen med regnbede af flere årsager. Løsningen giver mulighed for ekstra volumen til forsinkelse af regnvand – og samtidig kan det opfylde de krav, der er på stedet til rensning af regnvand, fortæller Maria Munkholm Eriksen, der er projektleder hos Favrskov Forsyning.

Lovgivningen kræver, at vandet renses for forskellige forurenende stoffer, inden det siver ud i naturen. Rensningen foregår ved at vandet siver ned gennem et lag af filtermuld i regnbedene langs vejen.

Udover at sikre at vandet forsinkes på sin vej, skaber tiltagene også liv og pryd i boligområdet, når vand, planter og stensætninger spiller sammen og danner skønne små oaser på fællesarealerne.

Dog har det ikke været helt nemt at få de flotte løsninger til at spille sammen med jordbunden i området, fortæller Maria Eriksen:

- Udfordringen i området har været, at jordbunden ikke er specielt nedsivningsegnet. Der er derfor lavet dybe infiltrationsboringer ned til et underliggende sandlag, hvor vandet kan nedsive.

Allerede nu er størstedelen af byggegrundene er solgt og snart begynder husene at spire op i området. For beboerne i området bliver regnvandet en naturlig del af indretningen af haven og indkørslen. Men hvor meget vand de kan forvente, er ikke til at sige endnu.

- Da det er lavet som et forsøgsprojekt, kan vi ikke sige noget om, hvor meget vand der vil stå i området. Men vi glæder os til at se området blive taget i brug af beboerne.

Vejbede til nedsivning af regnvand i byggeområde i Hinnerup

Har du selv problemer med regnvand?

Projektet på Bjergegårdsvej i Hinnerup er et godt eksempel på én af fremtidens løsninger i forhold til håndtering af regnvand.

Men LAR-løsninger kan ikke kun opføres på nye byggegrunde, men også integreres i din egen have eller på fællesarealer. Hvis du selv har problemer med regnvand på din grund og ønsker at finde en løsning, har vi herunder beskrevet nogle eksempler på LAR, der kan benyttes på egen grund. Tag fat i et firma, der beskæftiger sig med LAR-løsninger eller undersøg mulighederne hos kommunen, inden du beslutter dig for en løsning. Det er et lovkrav at søge om tilladelse om etablering af nedsivningsanlæg hos kommunen.

Faskiner:

Er store hullede plastikkasser, der graves ned i haven og fungerer som et hulrum i jorden, hvor vandet kan opstuves. Fra hulrummet kan vandet sive dybere ned i jorden og til slut blive til grundvand. Faskiner som LAR-løsninger er gode, hvis ikke man ønsker en synlig løsning i haven.

Illustration af hvordan en faskine virker

Regnbede:

Er derimod synlige og kan pryde i haven. Regnbede fungerer som en lille sø, der fyldes op, når det regner, og som tørrer ud, når regnen har lagt sig. Fra regnbedet siver vandet langsomt ned til grundvandet. For at integrere regnbedet som en naturlig del af haven, kan der plantes både buske, stauder og prydgræsser i og omkring bedet.

Illustration af hvordan regnbede virker til nedsivning af regnvanf

Nedsivning i græsplænen:

Er den billigste og simpleste metode til at aflede regnvand lokalt. Helt simpelt ledes regnvandet væk fra husets sokkel og ud på græsplænen. Det betyder, at græsplænen bliver sumpet efter større regnskyl. Dog har det den fordel, at soklen holdes tør, og at regnvandet siver ned og bliver til grundvand. Og græsplænen skal nok blive tør igen.

Illustration af hvordan man kan nedsive regnvand i græsplænen

Vejbede til nedsivning af regnvand i byggeområde i Hinnerup

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.