malingbøtter og dunke med

Det FARLIGE affald

Jo, jo… overskriften er måske nok en anelse dramatisk. Men virkeligheden er, at affald godt kan være farligt – for dig, for os og for naturen og miljøet. Derfor skal vi tænke os godt om, inden vi smider det ud, så ingen kommer til skade.

 

Hvad er farligt affald?

Farligt affald er ting fra vores hverdag, som kan skade miljøet eller os selv, når det ender som affald. Produkter, der bliver til farligt affald, er ikke nødvendigvis skadelige, når du bruger dem. Men de kan være skadelige, hvis vi ikke håndterer dem rigtigt, når de ender som affald. Derfor kræver farligt affald en særlig behandling.

Affald kan være farligt, hvis det kan eksplodere eller udgør en risiko for brandfare. Det kan også være farligt for sundheden, hvis det indeholder giftige stoffer eller kan give kløe og udslæt. Og så kan det naturligvis skade miljøet samt dyr og planter i naturen, hvis de skadelige stoffer i affaldet ender der.

 

Eksempler på farligt affald:

  • Batterier
  • Maling
  • Gift og kemikalier
  • Spraydåser, gasflasker og trykflasker
  • Opløsningsmidler
  • Kviksølv
  • Kanyler
  • Neglelak og neglelakfjerner
  • Hårfarve
  • El-pærer
  • Creme og kosmetik

 

Mange rengøringsmidler og kemikalier er mærket med faresymboler. Hvis der er faresymboler på en flaske eller dunk, er det altid farligt affald.

 

Hjælp til sortering

Er du i tvivl om, hvor du skal aflevere dit affald? Så er der hjælp at hente. Vores digitale sorteringsguide hjælper dig med, hvordan du skal sortere og aflevere dit affald korrekt - både i hjemmet og på genbrugspladsen.

Brug sorteringsguide

 

Hvordan kommer du af med dit farlige affald?

Når du bor i Favrskov Kommune, er der flere muligheder for at komme af med dit farlige affald.

 

Batterier og småt elektronik

Det er nemt at komme af med dine brugte batterier og småt elektronikaffald. Læg det i din kasse til farligt affald. Når kassen er fyldt helt op, skal du stille den oven på en af dine affaldsbeholdere på tømmedagen. Så bytter skraldemanden den til en tom kasse.

På genbrugspladsen

På vores genbrugspladser kan du aflevere alle typer farligt affald, eksempelvis kemikalier, opløsningsmidler, kviksølv, spraydåser, gasflasker og malingrester, men også alle typer batterier og akkumulatorer.

Da farligt affald kræver en særlig behandling, skal du aflevere det i området til ”Miljøfarlig affald”.

Du skal altid holde typerne af farligt affald adskilt i separate beholdere, da det ellers kan give en giftig cocktail. Sørg også for at beholderne slutter tæt, så vores genbrugsvejledere ikke kommer i kontakt med det.

Har du ikke den originale emballage, skal du skrive tydeligt på emballagen, hvad den indeholder

OBS: på pladsen i Hvorslev er det kun muligt at aflevere farligt affald, når der er personale til stede.

 

Kanyler og medicinrester

Kanyler og medicinrester hører under kategorien ”klinisk risikoaffald”. Risikoen består i, at affald kan være smitteførende, uhygiejnisk og sundhedsfarligt. Derfor kræver det særlig håndtering.

Som privatperson skal du aflevere kanyler og medicinrester på apoteket.

Sygehuse, læger, tandlæger, landmænd, dyrlæger, plejehjem og laboratorier kan få hentet deres kliniske risikoaffald.

Læs mere her.

 

Hvad sker der med det farlige affald, når det er afleveret?

Når farligt affald er indsamlet eller afleveres korrekt, bliver det behandlet på specialanlæg.

Her bliver det:

  • Brændt under meget høje temperaturer, så giftstoffer ikke kan skade med udledningen.
  • Sendt til anlæg, hvor man udsætter affaldet for kemisk behandling eller deponerer det under sikre forhold.
  • Materialerne i batterier, elektronik og elsparepærer bliver adskilt og helt eller delvist genanvendt.

Hvis affaldet sendes til forbrænding på et almindeligt forbrændingsanlæg, kan de skadelige stoffer ende i naturen. Selvom affaldsanlæggene sender røgen gennem filtre, slipper nogle af de miljøskadelige stoffer i affaldet stadig ud. Derudover vil der være en del af affaldet, der ikke brænder op på forbrændingsanlægget, men i stedet bliver til slagge, der blandt andet bruges i etableringen af nye veje. Men slagge indeholder miljøfarlige tungmetaller, der siver ned til grundvandet. Derfor er den særlige behandling vigtig.

 

Godt styr på det farlige affald i Favrskov

Ved en kortlægning af husholdningsaffaldet i 2019 kunne vi se, at det generelt går godt med at frasortere farligt affald, så det hverken ender i restaffaldet eller i genbrugsbeholdere. Den smule, der alligevel sniger sig i (mindre end 1% af den samlede mængde), er især tomt emballage i form af faremærkede plastbeholdere og spraydåser samt medicinrester.

bøtter med malingrester og dunke med rensebenzin

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.