To børn i flyverdragt kigger ned i skraldespande

Affaldssortering i børnehøjde

I den integrerede institution Børnehuset Vesterskovvej i Hadsten er de vilde med at sortere deres affald. På stuerne, i køkkenet og i fællesrum hænger der farvede skraldespande i børnehøjde. Og med affald fra mere end 110 madpakker om dagen er det ikke så lidt, der bliver sorteret.

For knap to år siden blev affaldssorteringen nemlig en del af hverdagen for kommunens børn og unge. Alle institutioner fik udleveret nye skraldespande, der skulle få sorteringen til at lykkes selv for de helt små. Men hvordan er det gået i børnehuset?

- For mig var det egentligt meget naturligt at begynde at sortere, og børnene var også gode til at spørge om hjælp i starten. Vi har jo sorteret i lang tid hjemme i privaten, så det var slet ikke problematisk at begynde at sortere hernede, siger Anne Lund Madsen, der er pædagog i Børnehuset Vesterskovvej.

Og på Myrestuen har de helt styr på, hvordan de skal sortere.

- Papiret skal i den blå spand, siger Isabella på 5 år og peger hen på væggen.

Her hænger også en sort spand til restaffald og en grå spand til glas, plast og metal. For børnene er farverne afgørende for, at sorteringen lykkes.

 

Tre skraldespande til sortering af affald i børnehave

 

Lær det i nuet

Da sorteringen blev en del af dagligdagen i institutionen, brugte pædagogerne meget tid på forklare og vise billeder af forskellige slags affald til børnene. Der blev også spillet billede-banko med affaldsbilleder for at se på, hvad affald egentlig er.

Men pædagogerne fandt hurtigt ud af, at det var nemmere, når sorteringen også blev italesat i nuet.

- Er der for eksempel en skovl, der går i stykker ude på legepladsen, så tager vi en snak om, hvilken spand den skal i, og hvad den måske kan blive til. Vi gør det i nuet, så børnene lærer nogle konkrete situationer at kende og husker det bedre til næste gang, understreger Anne.

Annes bedste råd til forældre, der gerne vil snakke om affaldssortering med deres børn, er for eksempel at tage snakken, mens aftensmaden bliver lavet.

- Snak om hvor kødbakken skal hen, eller spørg om børnene vil smide emballagen ud i genbrugsbeholderen i indkørslen. Det er nemmere, når man har det mellem hænderne, siger Anne.

 

To børn kigger ned i skraldespande i børnehave

 

Mere end bare sortering

Ud over den daglige sortering er det også blevet til flere ture til den lokale genbrugsplads. Her får børnene et bedre billede af, hvor deres affald ender henne. De får en rundvisning af en genbrugsvejleder, og kan se affaldet sorteret i de forskellige containere.

Og når turen for eksempel går til skoven, er der få og simple regler, som børnene husker om affaldet.

- Vi krøller skraldet og lukker madkassen hurtigt, siger Laura på 4 år og griner.

- Så flyver det ikke væk, tilføjer Mynte på 4 år og smiler til Laura.

Ligesom mange andre institutioner er børnehuset også med til de årlige affaldsindsamlinger, hvor børnene samler affald i naturen i lokalområdet. Med leg og læring sætter pædagogerne fokus på affald i en hel uge.

- Det er en rigtig hyggelig uge for os alle. Og børnene lærer hurtigt, at det er strengt forbudt at kaste affald i naturen. De bliver hurtigt nogle små politimænd, siger Anne med et smil.

 

Pædagog sorterer papir sammen med børn i børnehave

 

Klimaet er i fokus derhjemme

- Jeg har et indtryk af, at mange af børnene ved noget hjemmefra, og at forældrene prøver at lære børnene om affald og sortering. Mange af forældrene har også et større fokus på klima, miljø og affald end for bare et par år siden. Det påvirker i høj grad også børnene i en positiv retning, siger Anne.

Affald er i mange aspekter en del af hverdagen for os alle – både børn og voksne. Og bliver sorteringen en god vane fra barns ben, bliver det også nemmere i fremtiden.

Og faktisk ville børnehuset gerne sortere endnu mere. Blandt andet er der et stort potentiale for at indsamle madaffald. I Favrskov Kommune påbegynder vi indsamlingen af madaffald i 2023.

- Det ville være meget naturligt at indsamle her i huset også. Der er altid madrester fra madpakker, når vi laver mad over bål eller fra fødselsdage.

Hos Favrskov Forsyning er vi glade for, at sorteringen er lykkedes i børnehuset. Det er et stort skridt i den rigtige retning mod endnu mere genanvendelse. Mere genanvendelse betyder nemlig, at vi kan spare på jordens ressourcer. Det er godt for naturen, klimaet og ikke mindst for de kommende generationer, heriblandt Laura, Mynte, Isabella og de andre børn i Børnehuset Vesterskovvej.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.