Jordkloden som julekugle hænger på grangren

10 tips til jul uden spild

Vi kommer ikke udenom, at julen også er affaldets og forbrugets fest – for der er så mange ting der skal købes og spises, inden det rigtig kan blive jul.

Men måske kan du mindske julestressen og forbruget ved at gå efter en bæredygtig jul.

Danskernes CO2 udledning er en af de højeste i verden, og en stor del af udledningen kommer fra vores køb af ”ting og sager”. Hver dansker udleder ca. 17 tons CO2 årligt. Af dem stammer ca. 4,5 tons fra køb af materielle ting (Læs rapport om forbrugerens klimapåvirkning). Så den hurtige ”brug og smid væk” kultur er en stor del af vores CO2 regnskab. Derfor betyder det bestemt noget, når du skal ud og købe julegaver, ting til pakkespil og julepynt.

Madspildet er på sit højeste i julen. Landbrug og fødevarer har i 2016 undersøgt danskernes madspild i julen. Undersøgelsen viste, at vores indkøb af mad og drikke stiger med 23 procent i december, og at vi smider mad ud for 1,4 mia. kr. Det svarer til 10 procent af årets samlede madspild

Grimme julesweaters er også et eksempel på en ressourcetung tradition, der vinder indpas herhjemme. Men i England, hvor traditionen er større, viser et studie, at to ud af fem sweatshirts kun bruges én gang. Endnu et eksempel på, at forbruget er stort i forbindelse med julen, med køb af ting som vi reelt ikke har behov for (Læs udgivelse om at englændernes umættelige trang til at købe julesweaters).

Så det bedste du kan gøre i julen, er kun at købe det du har brug for. Og overveje om du ikke kan bruge den spraglede julesweater fra sidste år igen.

Her får du 10 tips til, hvordan julen bliver lidt mere bæredygtig og mindre ”brug og smid væk”.

Mindre madspild

  • Planlæg dine indkøb. Lav en indkøbsseddel. Så simpelt kan det gøres. Studier viser faktisk, at dem der planlægger sine madindkøb, ender med mindre madspild (Læs artikel om gode råd til at undgå madspild). 
  • Brug resterne. Har du prøvet at lave andebiksemad? En kartoffelmad med brune kartofler? Eller risalamande klatkager? Brug fx Forbrugerrådet Tænks APP: For Resten, hvor du kan søge opskrifter ud fra de rester du står med. Læs mere om 'For Resten-app'en' 

Gaveindpakning uden affald

  • Affaldsfri indpakning. Gør indpakningen til en del af gaven – så er der intet affald. For eksempel en fin opbevaringsæske, et fint indkøbsnet, eller et stykke stof, som du binder efter den japanske furoshiki metode. Se film om Cecilie og Karen, der pakker gaver ind i genbrugsstof
  • Pak ind i genbrug. Brug avispapir, reklamer eller måske det indpakningspap og crepe papir som du alligevel har, hvis du får leveret varer fra nettet. Hvis du bruger stofbånd, kan de naturligvis også genbruges efter jul.

Pakkespil uden spild

  • Gå i genbrug. Det nemmeste er selvfølgelig at købe gaverne – men hvad med at finde dem i en genbrugsbutik? Det er både billigt og godt for miljøet. Hvis du starter allerede nu, kan du nå at købe et fint lager til alle julens pakkespil.
  • Køb hverdagsting. Find ting som vi alle alligevel skal bruge, og som ikke bliver til ”brug og smid væk” gaver: Håndsæbe, opvaskebørste, toiletpapir… Med den rette indpakning kan det blive en sjov ”snydepakke” – og det er ikke unødigt forbrug.

Giv julepynten nyt liv

  • Gør juletræ og juledekorationen genanvendelig. Grene fra juletræet og gran fra dekorationer kan du med fordel bruge i haven efter julen som bunddække til de knap så vinterhårdføre planter. Til foråret kan du grave grenene ned eller smide dem i komposten. Ler og oasis skal dog i den almindelige affaldsspand, og husk at tage pyntet af.
  • Julepynt af genbrug. Lav julehjerter af gamle reklamer eller julestjerner af toiletruller (hvis du bruger maling i stedet for glimmer, kan de stadig genanvendes). Eller gå i genbrugsbutikkerne og find julepynt med historie. Se film: Sådan laver du julepynt af toiletruller

Stå af julegaveræset

  • Køb færre gaver af bedre kvalitet. Du kan måske lige nå det – tag snakken i familien om, hvordan I undgår gave-overflod. I kan for eksempel aftale, at I kun køber én pakke hver, og på forhånd trække lod om, hvem der skal give til hvem.
  • Giv oplevelser som årskort til et museum, koncertbilletter, en picnic, en hjemmelavet middag. Det er samvær med dem du holder af, uden at du skal købe ”ting og sager”. Potentielt kan CO2 udledningen fra vores julegaver mindskes fra 133 kg til 35 kg pr. dansker, hvis vi køber oplevelser. Læs artikel om gode julegaver, der gavner klimaet.

Julekugle der ligner jordkloden hænger på grangren

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.