En papkasse, en affaldsbeholder og et juletræ samt et stykke pap med teksten

Sådan sorterer du juleaffaldet

Julen varer længe, koster... meget affald!


Den søde juletid er over os. Vi skal spise god mad og der skal julehygges. Men julen er også den tid på året, hvor vi samler mest affald. Vi køber stort ind og efterlader os store mængder pap, gavepapir og andet affald.

Herunder finder du en guide til, hvordan du håndterer jule- og nytårsaffaldet korrekt.

Hvis det kniber med pladsen i affaldsstativet eller -beholderen, kan du købe røde Ekstra-sække til dagrenovation i de lokale byggemarkeder eller på genbrugspladserne.

Juletræet kan du faktisk få god brug af i din egen have. Du kan kompostere det, eller du kan bruge grenene som dække omkring planterne, der har brug for beskyttelse henover vinteren. Hvis du vil aflevere det hos os, skal det på genbrugspladsen i bunken til haveaffald. Husk at tage pynt og fod af inden aflevering.

Juledekorationer er ofte pyntet med gran og andet organisk materiale, der ligesom juletræet kan komposteres i din egen have eller skal afleveres som haveaffald på genbrugspladsen. Tørt ler og oasis kan du enten smide i skraldespanden til dagrenovation eller til småt brændbart på genbrugspladsen. 

Det meste gavepapir egner sig ikke til genbrug, da det ofte er belagt med plastik og glimmer. Det betyder, at du ikke må lægge gavepapir og gavebånd i din genbrugsbeholder. Og heller ikke i containeren til papir på genbrugspladsen. Du kan derimod komme det i skraldespanden til dagrenovation eller aflevere det i containeren til småt brændbart på genbrugspladsen.

Metalholdere fra fyrfadslys kan fint genanvendes. De skal blot være fri for stearin - og det er de som regel, når de er brændt ud. Læg dem i genbrugsbeholderen eller containeren til jern og metal på genbrugspladsen.

Pap fra indpakning skal du enten aflevere på genbrugspladsen i pap-containeren, til storskrald eller i din genbrugsbeholder. Det gælder også bølgepap. Det er dog vigtigt, at det kun er små papkasser eller små stykker pap, du lægger ned i genbrugsbeholderen, så pappet ikke sidder i spænd i beholderen. Er papkasserne store, er det helt fint at klippe dem i mindre stykker, så længe de kan ligge løst i beholderen og ikke blokerer for det andet affald. Pizzabakker, mælkekartoner samt pap og papir med madrester på, skal fortsat i dagrenovation. Den plastfolie, der sidder rundt om papkasser til øl- og sodavandsdåser, kan du aflevere på genbrugspladsen i stativer til blød plast.

Julekalendere er ofte lavet af karton og må derfor gerne komme i genbrugsbeholderen. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og lægges i genbrugsbeholderen i rummet til emballager.

Julekort er som regel lavet af karton, så det må du gerne lægge i genbrugsbeholderen. Men hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal du aflevere det som elektronisk affald. Og husk nu at sikre dig, at gavekort og pengesedler er taget ud af kortene, inden du smider dem ud.

Sildeglas, vinflasker og andre glasemballager kan du lægge i din genbrugsbeholder. Men husk at give dem et let skyl, inden du lægger dem i. Låg fra glasemballager må også gerne komme i genbrugsbeholderen, men husk at skrue dem af. Du kan også aflevere glasemballager på genbrugspladsen eller i de glaskuber, der står centrale steder i kommunen.

Dåser og plastflasker fra øl, sodavand og læskedrikke kan du lægge i genbrugsbeholderen eller aflevere på genbrugspladsen. Du kan også aflevere dem i de kuber vi har opstillet på offentlige arealer.

Madaffald og andet køkkenaffald skal du smide i skraldespanden og derefter i beholderen til dagrenovation. Affald fra frugt og grønt kan du også vælge at kompostere selv. Og husk at fedtet fra anden, gåsen eller flæskestegen ikke må skylles ud i vasken, da det kan få afløbet til at stoppe til. Hæld det for eksempel i en tom mælkekarton og derefter i skraldespanden.

Defekte lyskæder skal afleveres som elektronikaffald på genbrugspladsen .

Batterier kan også løbe tør i juletiden. Især bliver batterierne fra børnenes nye legetøj brugt flittigt. De brugte batterier kan du enten putte i en klar pose og lægge på skraldespandslåget til dagrenovation eller aflevere dem på genbrugspladsen. Læs mere her.

Elektroniske apparater finder man under rigtig mange juletræer den 24. december. Det kan være en ny computer, en hårtørrer eller måske en ny foodprocessor. Det betyder også, at de gamle apparater ofte sendes videre. Hvis de virker er det klart det bedste at sende det til genbrug, så andre kan få glæde af det. Du kan enten aflevere det direkte i en genbrugsbutik, i genbrugscontainerne på pladserne i Hammel og Hinnerup eller i GI’ og TA’ på Hadsten genbrugsplads.

Hvis du har elektronik, der ikke virker længere, skal du aflevere det på genbrugspladsen i containerne til elektronik. Småt elektronik kan du komme i en klar pose på maks. 4 liter og lægge den på låget af din beholder til dagrenovation. Så tager skraldemanden det med, når han henter dit skrald. Læs mere her.

Fyrværkeri, der er futtet af, kan du enten aflevere som småt brændbart på genbrugspladsen eller lægge i skraldespanden (dagrenovation). Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller ”fusere”, skal du spørge pladsmanden på genbrugspladsen.

Glædelig jul!

SE FILM: Sådan sorterer du juleaffaldet

 

 

 

Grafik med juletræ, julepynt og teksten "Sådan sorterer du dit juleaffald"

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.