En papkasse, en affaldsbeholder og et juletræ samt et stykke pap med teksten

Sådan sorterer du juleaffaldet

December og jul er lig med forbrug. Vi køber stort ind, og det øgede forbrug fører desværre store mængder affald med sig i form af pap, juletræer, madaffald, julekalendere, gavepapir og meget andet.

Herunder finder du en guide til, hvordan du håndterer jule- og nytårsaffaldet korrekt.

Har du ekstra meget restaffald, kan du købe en kode, som giver dig ret til at få afhentet en sæk med ekstra restaffald. Læs mere og køb kode her.

Juletræet kan du faktisk få god brug af i din egen have. Du kan kompostere det, eller du kan bruge grenene som dække omkring planterne, der har brug for beskyttelse henover vinteren.

Hvis du vil aflevere det hos os, skal det på genbrugspladsen i bunken til haveaffald. Husk at tage pynt og fod af inden aflevering.

Juledekorationer er ofte pyntet med gran og andet organisk materiale, der ligesom juletræet kan komposteres i din egen have eller skal afleveres som haveaffald på genbrugspladsen.

Tørt ler og oasis kan du enten smide i skraldespanden til restaffald eller til Rest efter sortering på genbrugspladsen. 

Det meste gavepapir egner sig ikke til genbrug, da det ofte er belagt med plastik og glimmer. Det betyder, at du ikke skal sortere gavepapir i beholderen til papir og pap. Og heller ikke i containeren til papir på genbrugspladsen.

Du kan derimod komme det i beholderen til restaffald eller aflevere det i containeren til Rest efter sortering på genbrugspladsen. Gavebånd skal samme vej.

Metalholdere fra fyrfadslys kan fint genanvendes. De skal blot være fri for stearin - og det er de som regel, når de er brændt ud. Læg dem i beholderen til metal og glas eller i containeren til jern og metal på genbrugspladsen.

Pap fra indpakning skal du enten aflevere på genbrugspladsen i containeren til pap eller i din beholder til papir, pap og tekstilaffald. 

Det er dog vigtigt, at det kun er små papkasser eller små stykker pap, du lægger ned i beholderen, så pappet ikke sidder i spænd i beholderen. Er papkasserne store, er det helt fint at klippe dem i mindre stykker, så længe de kan ligge løst i beholderen og ikke blokerer for det andet affald.

Pizzabakker samt pap og papir med madrester på, skal fortsat i restaffald.

Den plastfolie, der sidder rundt om papkasser til øl- og sodavandsdåser, kan du lægge i beholderen til plast eller aflevere på genbrugspladsen i stativer til blød plast.

Julekalendere er ofte lavet af karton og må derfor gerne komme i beholderen til papir, pap og tekstilaffald. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og lægges i lægges i beholderen til plast og fødevarekartoner.

Julekort er som regel lavet af karton, så det må du gerne lægge i beholderen til papir, ap og tekstilaffald.

Men hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal du aflevere det som elektronisk affald - enten i den røde kasse til farligt affald eller på genbrugspladsen.

Og husk nu at sikre dig, at gavekort og pengesedler er taget ud af kortene, inden du smider dem ud.

Sildeglas, vinflasker og andre glasemballager kan du lægge i din beholder til glas og metal. Men husk at de skal være tømt og skrabet inden du lægger dem i.

Du kan også aflevere glasemballager på genbrugspladsen.

Dåser og plastflasker fra øl, sodavand og læskedrikke kan du lægge i beholderen til plast og fødevarekartoner eller beholderen til glas og metal. Du kan selvføelig også aflevere både dåser og plastflasker på genbrugspladsen. 

Madaffald kan du lægge i beholderen til madaffald. Det gælder også ben og skrog fra fx and og gås. Affald fra frugt og grønt kan du også vælge at kompostere selv.

Og husk at fedtet fra anden, gåsen eller flæskestegen ikke må skylles ud i vasken, da det kan få afløbet til at stoppe til. 

Mad- og drikkekartoner er en af de nye affaldstyper, der godt må få lidt ekstra plads i vores bevidsthed. 

Når kartonen er tømt for kirsebærsovs, kan du sortere den i beholderen til plast og mad- og drikkekartoner. Husk at tømme kartonen helt.

Brugbart tøj og tekstiler skal naturligvis genbruges. Men hullede julesokker kan du aflevere sammen med andet tekstilaffald i din beholder til papir, pap og tekstilaffald eller på genbrugspladsen.

Husk at binde en god knude på posen, inden du lægger den i beholderen.

Se eksempler på tekstilaffald her.

Defekte lyskæder skal afleveres som elektronikaffald på genbrugspladsen. Du kan også lægge dem i den røde kasse til farligt affald.

Batterier kan også løbe tør i juletiden. Især bliver batterierne fra børnenes nye legetøj brugt flittigt.

De brugte batterier kan du enten lægge i din røde kasse til farligt affald eller aflevere dem på genbrugspladsen. 

Elektroniske apparater finder man under rigtig mange juletræer den 24. december. Det kan være en ny computer, en hårtørrer eller måske en ny foodprocessor.

Det betyder også, at de gamle apparater ofte sendes videre. Hvis de virker, er det klart det bedste at sende det til genbrug, så andre kan få glæde af det. Du kan enten aflevere det direkte i en genbrugsbutik, i genbrugscontainerne på pladsen Hinnerup eller i GI’ og TA’ på Hadsten og Hammel genbrugsplads.

Hvis du har elektronik, der ikke virker længere, skal du aflevere det på genbrugspladsen i containerne til elektronik. Småt elektronik kan du lægge i din kasse til farligt affald. Når kassen er fyldt op, kan du stille den ovenpå din affaldsbeholder på tømmedagen. Så ombytter skraldemanden kassen til en tom.

Fyrværkeri, der er futtet af, kan du enten aflevere som Rest efter sortering på genbrugspladsen eller lægge i beholderen til restaffald. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller ”fusere”, skal du spørge vejlederen på genbrugspladsen.

Direkte genbrug er guld værd. Giv den ubyttelige gave videre, så den kan gøre gavn og sprede glæde et andet sted.

Glædelig jul!

 

 

 

Grafik med juletræ, julepynt og teksten "Sådan sorterer du dit juleaffald"

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.