Sort og hvid billede af forskellige stykker farligt affald plus et piktogram til farligt affald

Brug den røde kasse korrekt

Siden den nye affaldssortering trådte i kraft i maj, har flere borgere desværre oplevet, at skraldemanden ikke har taget den røde kasse til farligt affald med, når de har stillet den ud til ombytning. Årsagerne kan være flere. Læs med her og se, hvordan du bruger kassen til farligt affald korrekt.

Pulterkammer-effekt

De første måneder så det ud til, at mange var flittige til at rydde op i skabe og skuffer, nu hvor de havde fået mulighed for at få afhentet elpærer, spraydåser, kemikalierester og andet farligt affald ved egen bopæl. Denne ”pulterkammer-effekt” betød mange røde kasser til skraldemændene, som måtte erkende, at bilerne var fyldt op allerede efter få stop.

Fyld kassen helt op

Det kan virke som en god idé at komme hurtigt af med sit affald, men når det kommer til kassen med farligt affald, skal du vente med ombytning, til den er fuld. Vi oplever nemlig en tendens til, at mange kasser slet ikke er fyldt op, når de stilles ud til ombytning. 

Det betyder, at skraldebilen ofte kører med halvtomme kasser. Der kan være 12 kasser i en skraldebil, men hvis flere af dem er halvtomme, optager de unødig plads. Det er ikke særligt effektivt og alt for dyrt.

Vi opfordrer derfor til, at du fylder din kasse til farligt affald helt op (maks. 4 kilo), inden du stiller den ud til afhentning.

Fire røde kasser til farligt afffald, der slet ikke er fyldt helt op.

Billede fra vores aftager af farligt affald, der viser flere eksempler på halvtomme kasser.

Stil kassen ovenpå låget

Hvis du opbevarer din kasse til farligt affald permanent ude ved dine øvrige affaldsbeholdere, vil skraldemanden muligvis tro, at den skal ombyttes til en ny kasse. Det betyder igen, at skraldemanden tager halvtomme kasser med.

Vi vil derfor bede dig om at stille kassen oven på din affaldsbeholder, når den skal ombyttes. Ikke ved siden af. Så er skraldemanden ikke i tvivl.

Vi opfordrer dig i øvrigt til at opbevare kassen til farligt affald under tag eller på anden vis opbevare den tørt for at beskytte den fra vind og vejr. Det kan være i skur eller carport. Tag den gerne med indenfor, hvis der er plads, fx i bryggers eller garage.

Kan vi optimere ordningen?

Vi kigger naturligvis også indad og evaluerer løbende på ordningen for ombytning af de røde kasser. Vi undersøger, om vi kan gøre noget anderledes, så borgerne i mindre omfang oplever, at kasserne ikke bliver taget med.

Én kasse om året

Erfaringer og data af affaldsmængder viser, at en gennemsnitlig husstand cirka kan fylde én kasse med farligt affald om året, såfremt kassen fyldes helt op. Holder det stik, burde der være plads på skraldebilerne, så alle kan få hentet deres farlige affald, når de har brug for det. 

Hvis skraldemanden ikke tager din kasse med, kan du stille den på låget af din beholder næste gang, en af dine beholdere skal tømmes. Så er der forhåbentlig plads. Vi tømmer så hurtigt, vi kan, og vi ønsker naturligvis en effektiv og sikker håndtering af det farlige affald.

 

På forhånd tak for dit hensyn.

 

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.