Regn pisker ned på gelænder

Vådt efterår i Favrskov

Forandringer i klimaet betyder, at vi skal vænne os til flere massive regnskyl og voldsomme skybrud. Og dette efterår har bestemt ikke været en undtagelse.

2023 har været et vådt år. Måske endda det mest nedbørsrige år i dansk vejrhistorie. Og især efteråret bød på meget vand fra oven. Efter en relativ tør september gjorde oktober sit for at leve op til det, man typisk forbinder med efterår: Regn og blæst.

Den 3. oktober åbnede himlen sig over den sydøstlige del af Favrskov, hvor især Hammel, Hinnerup og Voldum var hårdt ramt. I alle tre byer viste regnmåleren over 22 mm regn på bare 30 minutter. Efter en time var tallet steget til mere end 31,5 mm, og efter 120 minutter nåede vi hele 45 mm og 46,2 mm i Hinnerup og Hammel.

Et skybrud er defineret som mere end 15 mm regn på 30 minutter, så det vi oplevede den 3. oktober, var et regulært skybrud.

Når et voldsomt skybrud rammer, og det regner så meget, som det gjorde 3. oktober, kan kloaksystemet ikke ”følge med”. Hovedkloakken (kloaksystemet uden for privat grund) er designet og dimensioneret til hverdagsregn. Ved skybrud og ekstremt store regnskyl, kan kloakken ikke rumme de store mængder vand. Når det sker, vil kloakken blive overbelastet og oversvømmet, og der er risiko for, at vandet presses tilbage i kloakledningerne og op på terræn – og i værste fald op i dit kælderafløb.

Det var ikke kun 3. oktober, der stod i gummistøvlernes tegn. Regnen fortsatte gennem både oktober og november med meget kraftig og mange nedbørsdøgn med vedvarende regn i Danmark såvel som Favrskov. I Favrskov faldt der 230 mm regn i oktober og 98 mm i november. Og netop denne blanding, af den hurtige og kraftige regn, og den langvarige nedbør, er en stor udfordring.

Kloaknettet bliver overbelastet, regnvandsbassinerne fyldes og jorden mættes så meget, at vandet ikke kan sive ned. Det kan føre til oversvømmelser på gadeplan og i boliger.

Luftfoto over Hadsten by, der viser oversvømmelse ved renseanlægOversvømmelse i Hadsten by ved renseanlæg. Se flere billeder nedenfor.

Hvem har ansvaret?

Som grundejer er det dit ansvar at sikre, at alle kloakinstallationer på din grund fungerer optimalt. Det er ligeledes dit ansvar at sikre mod oversvømmelser i kælderen.

Til gengæld er det Favrskov Forsyning, der har ansvaret for, at kloaksystemet ude i vejen fungerer effektivt ved de normale regnhændelser.

Separatkloakering

En måde at tilpasse kloaksystemet til de store regnmængder, som klimaforandringer fører med sig, er separatkloakering. Det betyder, at vi anlægger kloaksystemet, så regnvand og spildevand er adskilt og ledes ud i hver sin ledning.

Kloakken er dermed bedre rustet til at klare store mængder vand, hvilket minimerer risikoen for at kloakvand presses op på gadeplan og ind i boliger. Samtidig undgår vi, at der er spildevand i det vand, der kommer op på overfladen ved voldsomme regnskyl. Dog skal du stadig være opmærksom, når vejrudsigten lover meget regn og sikre kloakken på egen grund.

Vi har allerede separatkloakeret flere steder i kommunen og arbejder lige nu i flere byer. Link til siden "Her arbejder vi".

Hvad gør du, hvis du får vand i kælderen?

Hvis du får kloakvand i din kælder på grund af større regnskyl, skal du først kontakte dit forsikringsselskab. Herefter kan du kontakte en autoriseret kloakmester for yderligere hjælp.

Efterfølgende skal du kontakte os, så vi kan notere hændelsen.

Kloakstop

Når kloakken er stoppet til, er det vigtigt at afklare, om problemet ligger i din egen kloak eller i kloakken ude i vejen. Det kan du afklare ved at kigge i skelbrønden.

Hvis skelbrønden er fuld af vand, tyder det på, at problemet er opstået mellem skelbrønden og vores stikledning. I den situation skal du kontakte os på tlf. 21 70 33 59. Vi sender herefter en spulevogn hurtigst muligt for at rense vores stikledning uden udgift for dig.

Hvis skelbrønden er tom, er tilstopningen typisk i din kloak. I den situation kan du kontakte et privat spulefirma eller en autoriseret kloakmester for at udbedre problemet.

Husk, at det er dit eget ansvar at sikre din kælder mod tilbageløb.

Overfladevand

Trænger der overfladevand ind i din kælder, skal du kontakte Favrskov Kommune, afdelingen for Trafik og Anlæg på tlf. 89 64 10 10

Du være opmærksom på, at kloakvand kan være forurenet og fyldt med bakterier, hvilket udgør en sundhedsrisiko. Ved kontakt med vandet, især med åbne sår, er det vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler.

 

Links til sider med nyttige informationer:

Oversvømmelse på sti på grund af regnvejr

Luftfoto af oversvømmelse ved kollerup engeOversvømmelse i Kollerup Enge.

Pumpestationer oversvømmet på grund af store mængder regn

Oversvømmelse ved afløbsrist

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.