Danskernes oversete klimasynd

Oftest taler vi om at flyve mindre, spise mindre kød og spare på energien, når vi taler klima. Men faktisk står vores forbrug af nyt tøj for en stor del af klimaregnskabet, som vi sjældent taler om.

Vi må ind i kampen

Kan du egentligt huske alt det tøj, du har købt i 2023? Måske er der en enkelt bluse, en sommerkjole og et par bukser, der popper op i hukommelsen, men du kan vel næppe huske, at du har købt 10 kg nyt tøj i år? Det svarer for eksempel til 50 t-shirts, 20 par bukser eller 7 vinterjakker. 

En gennemsnitlig dansker køber nemlig 10 kg tøj hvert eneste år. Til gengæld ender 40% af det med at ligge ubrugt i skabet, før det ryger ud igen.

Danskernes forbrug er cirka 35% højere end verdensgennemsnittet, og det har stor betydning for hver enkelt borgers klima- og miljøregnskab. Der er nemlig mange udfordringer med tøjet:

Tøj er en stor udleder af CO2

Tøjindustrien står for 8-10% af den samlede udledning af CO2e på verdensplan, hvilket gør det til den fjerde mest klimabelastende industri. Forbruget af tøj forventes at stige med 60% frem mod 2030. Det vil skyde udledningerne yderligere i vejret og bidrage til mere af det ekstreme vejr, vi allerede har oplevet flere gange i 2023.

Tøj indeholder plast – som bliver til mikroplast i havene

Derudover stammer hele 8% af mikroplasten i havet fra tøjvask af syntetisk tøj. Syntetisk tøj er for eksempel polyester, spandex eller nylon, som er lavet af råolie. For at omdanne olie til tøj skal der bruges enorme mængder energi og kemikalier, som både forurener naturen og klimaet, men som også kan give dig allergi. Når tøjet skal vaskes, udleder det bittesmå partikler af mikroplast, som påvirker fisk og planter i havet, og som kan ophobe sig gennem fødekæden. Dermed kan vi selv ende med at indtage mikroplasten via vores fødevarer.

Plastfolie flyder rundt i havetDet er ikke kun plasticposer, sugerør og flasker, der flyder rundt i verdenshavene. 8% af mikroplasten i havene stammer fra tøjvask af syntetisk tøj som nylon og spandex.

Tøj kræver store arealer til dyrkning

Tøjproduktionen har også store konsekvenser for naturen og miljøet. Hvert år høstes 26 millioner ton bomuld til produktion af nyt tøj, og det dyrkes på store marker i både Asien, Europa og Amerika. Dyrkningen optager store landområder, hvor der i stedet kunne have været natur og rig biodiversitet. Derudover kræver dyrkningen enorme mængder vand, og ofte bruger avlerne vand fra nærtliggende søer, som ender med at tørre ud. Dyrkningen påvirker således både biodiversiteten og det naturlige økosystem.

Skjorter hænger på bøjler og facts om tøj og miljøbelastning

Hvad kan du gøre?

Når det handler om at skabe en bæredygtig garderobe, handler det i høj grad om at bruge fornuften og tænke sig om. Måske kunne det være et nytårsforsæt for 2024? Her får du et par forslag til, hvad du kan gøre:

Brug det du har

Det mest bæredygtige stykke tøj er det, du allerede har. Spørg dig selv, om du virkelig har brug for den 3. sorte cardigan, om du har brug for at købe den nyeste trend, eller om du kan sætte dit tøj sammen på nye måder, så det bliver mere spændende?

Et godt tip er at lave ”kapsler” med dit tøj. Gem sommertøjet væk i en kasse, når det bliver efterår og vupti – til foråret føler du, at du får en helt ny garderobe, når du finder kassen frem igen.

Genbrug og bytte

Ved at købe tøj i genbrugsbutikker eller på online secondhand platforme kan du nemt sikre dig en mere bæredygtig garderobe. Genbrugstøj kan fås i mange prisklasser og kvaliteter, og der findes ofte noget til enhver smag. Tjek mulighederne ud, før du køber noget nyt. Og køb det ikke blot, fordi det er billigt, men fordi du faktisk kan se, at det er noget, du vil komme til at gå med. Mange steder i Danmark afholdes der også tøjbyttemarkeder, hvor du kan bytte dig til nyt tøj. Du kan også selv arrangere et byttevent med venner eller veninder.

 

Garderobe med rigtig meget tøjEn stor og rodet garderobe er vanskelig at overskue. Ryd ud, behold kun det, du faktisk bruger og giv resten videre til genbrug.

Fiks, plej og vedligehold

Er lynlåsen sprunget, eller er der kommet et hul i trøjen? Så forsøg selv at reparere det eller tag det med til skrædderen, inden du smider det ud. Nogle steder findes der også Repair Caféer, der gratis hjælper dig med at reparere dit tøj – fx i Hammel (Link til Repair Café Inside Facebook-side).

Jo længere tid du har dit tøj, jo mere bæredygtigt er det. Derfor er det også vigtigt at pleje og vedligeholde det korrekt. Det kan du gøre ved at bruge en elektrisk fnugfjerner eller en uldkam, vaske ved lave temperaturer og undgå at bruge tørretumbler. Den mest bæredygtige garderobe du kan få, er nemlig den, du allerede har.

Og måske har du selv andre gode tips til en bæredygtig garderobe gemt i ærmet? 

 

Kilder

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.