Pap, papir og tekstil

Forløb 3

Dette forløb består af to dele, men har en fælles præsentation: Første del handler om pap og papir, og anden del handler om tekstilaffald. 

Det der binder de to forløb sammen er, at affaldstyperne hører til i samme spand. 

Pap og papir er materialer, der har været brugt og genanvendt i mange år. Til flere formål som emballage og engangsartikler bliver pap/papir i disse år tilvalgt frem for plast, fordi det er lettere at genanvende pap og papir, og affaldstypen er mindre problematisk.

Formålet med forløbet er, at eleverne får kendskab de gode egenskaber ved pap og papir, og samtidig får en forståelse af:

  • At det er vigtigt at genanvende for at spare på ressourcerne
  • At korrekt sortering er vigtig for genanvendelsen

Tekstilaffald er en ny type affald, som vi også skal til at sortere derhjemme. Genanvendelsen af tekstilaffald er dog stadig under udvikling, og man bliver hele tiden bedre og bedre til at genanvende tekstilfibrene effektivt på nye måder.

Dette forløb har et bredt fokus på tekstiler, både det brugbare tøj, vi kan aflevere til genbrugsbutikker, og det slidte og ødelagte tøj, der skal afleveres som tekstilaffald.

Formålet med forløbet er, at eleverne får en forståelse for, at tøjproduktion er ressourcekrævende, og at vi derfor skal begrænse vores tøjforbrug og sørge for at genbruge mest muligt.

Pap og papir

Aktivitet 1: Quiz – ca. 20 minutter
Formål: At eleverne bedre husker det , de har lært om pap og papir

Find linket og lad eleverne deltage via tablet, telefon eller computer. Der er 8 spørgsmål om Pap og Papir

OBS: Quizzen er lavet i et Kahoot-lignende system, der hedder Quizizz. Det er kun muligt at være 10 deltagere i quizzen, så lad eleverne arbejde sammen i grupper af 2-3 om en telefon/tablet.

Følg dette link og log ind for at starte quizzen. https://quizizz.com/admin/quiz/63fcb10c34756a001d9a8833/pap-og-papir?source=quiz_share

Vælg ”Fortsæt med e-mail”

Brugernavn/e-mail: affaldsklubben@gmail.com

Kode: Affald10+

 

Opgave 1: Konkurrencer med pap og papir – 60-90 minutter
Formål: At eleverne bliver bevidste om, hvor meget pap og papir kan bruges til

Del eleverne op i grupper, som hver for sig skal på jagt efter papir eller pap, som alligevel bare skal smides væk. I grupperne skal de hver især finde på en konkurrence, hvor de bruger de materialer, de har fundet. Det er en god ide, hvis de undervejs på papirjagten får ideer til, hvad de vil lave, så de kan gå efter at finde de rigtige materialer.

Når alle grupper har ”lavet” en konkurrence, skal grupperne prøve hinandens aktiviteter
Eksempler på materialer og konkurrencer:

  • Papir: Byg en papirsflyver og se hvilken der kan flyve længst
  • Papir/avis: Byg en papirbåd, og se hvilken der kan holde til mest gods
  • Pap: Byg en labyrint af pap, som deltagerne skal skubbe en bold igennem
  • Aviser: Rul aviserne sammen og brug dem som stave i en hockeykamp

Tekstilaffald

Aktivitet 1: Tjek dit tøj – ca. 30 minutter
Formål: Eleverne skal kunne kende forskel på de forskellige materialer
Eleverne skal i grupper eller individuelt på jagt efter mærkesedler i deres tøj, for at finde ud af hvilke materialer deres tøj er lavet af (Det står oftest i vaskemærket). Efterfølgende skal eleverne se om de kan identificere hvad der er naturfibre og hvad der er kunstfibre.

Opgave 1: Modeshow med brugt tøj – 60-90 minutter
Formål: Eleverne skal blive bevidste om hvor meget man kan få ud af genbrugstøj
Hver elev skal have fat i noget genbrugstøj. Det kan være hjemmefra eller fra en genbrugsbutik. Herefter opdeles eleverne i grupper, hvor de udpeger en model, som skal klædes på med genbrugstøjet. Afslutningsvis præsenterer hver gruppe deres model for klassen.

Opgave 2: Lav gammelt tøj om til nyt – 60-90 minutter
Formål: Eleverne skal kunne indse at gammelt og slidt tøj kan bruges til noget nyt

Eleverne skal have fat i noget gammelt tøj, slidte tekstiler eller lignende. Eleverne deles op i grupper, hvorefter de skal forsøge at lave noget nyt ud af det gamle tøj; Fx sy en taske, lav en bold fyldt med gammelt stof, brug en trøje til halstørklæde, klip et lagen ud til klude.

 
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.