Kran løfter møbel op i lad på lastbil

Storskraldsordningen bortfalder i Favrskov Kommune

Nyhed: 14. december 2022

Byrådet i Favrskov Kommune har besluttet, at storskraldsordningen bortfalder. Det betyder, at du fra årsskiftet ikke længere kan få afhentet storskrald af Favrskov Forsyning.

Hvorfor kan du ikke længere få afhentet storskrald?

På genbrugspladserne oplever vi store udfordringer med aflevering og håndtering af tagplader med asbest, fordi det som borger er vanskeligt at bedømme, om de tagplader, man har med, indeholder asbest eller ej. Asbest er yderst sundhedsskadeligt, og vi ønsker at sikre arbejdsmiljøet for vores genbrugsvejledere bedst muligt. Kranbilen, der normalt bruges til at afhente storskrald, skal derfor i stedet bruges i en forsøgsordning, hvor tagplader med asbest kan afhentes ved private husstande. På den måde sikrer vi, at genbrugsvejlederne ikke kommer i kontakt med de skadelige stoffer, og at det asbestholdige affald håndteres korrekt.

Derudover ønsker vi at skabe bedre muligheder for at genanvende og ikke mindst genbruge storskraldet direkte. Ved indsamling af storskraldet grabbes alt affald op i den samme container med en kran, hvorefter affaldet sorteres i forskellige fraktioner på genbrugspladsen. Dette sikrer, at dele af affaldet genanvendes og bliver til nye produkter. Men håndteringen betyder også, at noget af affaldet ikke kan sorteres effektivt nok og derfor må sendes til forbrænding eller deponi. Vi håber, at bortfaldet af storskraldsordningen vil betyde, at flere vil aflevere deres genbrugelige storskrald i vores GI’ og TA’ områder eller til velgørende foreninger i stedet.

Favrskov Forsyning afprøvede i 2021 et samarbejde med den velgørende forening Aarhus Klunserne. Foreningen frasorterede genbrugelige effekter fra storskraldet, inden det blev grabbet i containeren med det formål at sælge det i deres butik. Forsøget viste dog, at mange af de genbrugelige effekter ofte var ødelagt af vejrforhold inden afhentningen, og effekterne mistede derved deres genbrugsværdi.

Ophøret af ordningen sker ligeledes på baggrund af en brugerundersøgelse udført af Favrskov Forsyning i 2021. Undersøgelsen viste blandt andet, at brugerne af storskraldsordningen ofte er mellem 46-65 år, at de bor i eget hus og som hovedregel har adgang til bil og ofte også trailer. Størstedelen af brugerne benytter ordningen, fordi det er nemt og bekvemt, og altså ikke fordi, de ikke har andre muligheder.

7 ud af 10 af brugerne bor mellem 0 og 5 km fra genbrugspladsen, hvortil 9 ud af 10 ligeledes benytter genbrugspladsen til aflevering af øvrigt affald. Flertallet af brugerne har altså selv mulighed for at komme af med affaldet uden brug af storskraldsordningen.

Fakta:

  • Storskraldsordningen har eksisteret siden slutning af 1980-erne
  • I 2020 afhentede Favrskov Forsyning storskrald på 347 adresser
  • 55% af respondenterne i undersøgelsen er mellem 46-65 år
  • 83% af respondenterne bor i et byområde
  • 90% af respondenterne bruger også genbrugspladserne i kommunen
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.