REFERAT: GENERALFORSAMLING - FAVRSKOV SPILDEVAND A/S - 03.05.2023

Uhresalen, Hinnerup

Indholdsfortegnelse

  1. Valg af dirigent             
  2. Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i det forløbne regnskabsår 
  3. Forelæggelse af revideret årsrapport og evt. koncernregnskab til godkendelse                  
  4. Beslutning om anvendelse af overskud eller dækning af tab i henhold til den godkendte årsrapport    
  5. Valg af revisor    
  6. Eventuelt    

Tidl. politisk behandling        

Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 3. maj 2023

Lovgrundlag: Selskabets vedtægter

 

SAGENS INDHOLD

Den 3. maj 2023 afholdes ordinær generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S med følgende dagsorden:

  1. Valg af dirigent.
  2. Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i det forløbne regnskabsår.
  3. Forelæggelse af revideret årsrapport og evt. koncernregnskab til godkendelse.
  4. Beslutning om anvendelse af overskud eller dækning af tab i henhold til den godkendte årsrapport.
  5. Valg af revisor.
  6. Eventuelt.

Favrskov Spildevand A/S er 100 % ejet af Favrskov Forsyning A/S og derfor afholdes generalforsamlingen med deltagelse af bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S, bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S, direktør for selskaberne samt den øvrige ledelse.

 

INDSTILLING

Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen

  1. At bestyrelsesformand Søren Frandsen vælges som dirigent.

 

BESLUTNING

.

Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 3. maj 2023:

Fraværende: Claus Halvorsen

Godkendt. Dirigenten konstaterede, at generalforsamlingen var lovlig indkaldt i henhold til vedtægterne.

 

Bilag

.

Tidl. politisk behandling        

Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 3. maj 2023

Lovgrundlag: Selskabets vedtægter

 

SAGENS INDHOLD

Favrskov Spildevand håndterer spildevand for ca. 49.200 indbyggere i Favrskov Kommune på vores seks renseanlæg i Hadsten, Hinnerup, Hammel, Ulstrup, Drøsbro og Voldum. Favrskov Spildevand varetager alle opgaver for forbrugerne vedrørende spildevand fra modtagelse, transport og behandling til sluthåndtering af restprodukterne. Aktiviteterne udføres med vægt på sundhed, miljø, effektivitet, kvalitet og i god dialog med forbrugere og det omgivende samfund, og i henhold til love og kommunale planer for området.

I 2022 rensede vores renseanlæg 3,6 mio. m3 spildevand og regnvand, hvilket er et fald på 5 % i forhold til 2021. De gennemsnitlige nedbørsmængder er i samme periode faldet med 6 %.

Alle seks renseanlæg har igen i 2022 overholdt alle gældende udlederkrav.

Favrskov Spildevand varetager den daglige drift og vedligeholdelse af seks renseanlæg, 1.088 km kloaknet, 262 pumpestationer og 177 regnvandsbassiner.

 

Udvikling i aktiviteter for 2022

Uvedkommende vand

Favrskov Forsyning har med strategi 2024 prioriteret at arbejde for en forbedring af vandmiljøet ved at reducere uvedkommende vand med 20 %. Der er således fastlagt en strategiindsats for reducering af det uvedkommende vand.

Uvedkommende vand er en samlet betegnelse for vand, der ender i en forkert kloakledning eller som ukontrolleret finder vej til kloakken. Det kan være spildevand, der fejlagtigt er koblet på regnvandskloakken. Det kan være regnvand eller grundvand, der ender i kloakken til spildevand. Uvedkommende vand består af flere elementer og kan blandt andet stamme fra:

  • Dræntilkoblinger
  • Fejlkoblinger
  • Indsivende vand
  • Tilbageløb via bygværker

Fejlkoblinger på regnvandsledninger eller store mængder uvedkommende vand i spildevandskloakken kan have negative konsekvenser for vandmiljøet, da spildevand her ledes til naturen enten i vores regnvandsbassiner eller via overløb.

Vi har gennem en indsatsplan prioriteret de områder, hvor der skal foretages indsatser, ud fra følgende parametre:

  • Mængden af uvedkommende vand
  • Antal udkald (erfaringer fra spildevandsdriften)
  • Borgerhenvendelser
  • Antal overløb

Følgende områder er udpeget i strategiperioden (indtil 2024):

  • Foldby/Norring
  • Lading
  • Rud-Kirkevej 5 i Voldum

Vi følger planen, og har i 2022 arbejdet med store indsatser i Foldby/Norring og i Lading.

Der er i 2022 udført tv inspektion af spildevandsledningerne i Lading. Opmærksomhedspunkter fra tv-inspektionen er undersøgt af ekstern entreprenør. Der er derudover tætnet de 8 mest utætte spildevandsbrønde i hovedkloakken. Indsatsen pågår fortsat med flere tiltag.

I Foldby har vi undersøgt ca. 50 ejendomme, hvoraf ca. 10 indtil videre er fundet fejlkoblet. De pågældende ejendomme overdrages til miljømyndigheden, som træffer beslutning om tiltag overfor ejerne.

Vi fortsætter arbejdet med uvedkommende vand i 2023.

Biodiversitet

En af indsatserne i strategien har været at udarbejde en plan for biodiversitet på forsyningens arealer. Inden udgangen af 2024 skal 3,6 ha af vores arealer omlægges til fremme for biodiversitet. Der er nu udarbejdet en plan for, hvordan vi arbejder med biodiversitet på de grønne arealer. Det betyder, at nye bassiner etableres med udgangspunkt i, at anlægsarbejdet udføres med elementer, som fremmer biodiversitet. I hvert projekt tages udgangspunkt i omgivelserne, så der arbejdes efter at etablere større sammenhængende arealer sammen med Favrskov Kommune, som kan medvirke til at skabe korridorer i større områder. Når der i 2023 udbydes grønt vedligehold sker det også i dialog med kommunen, så de områder, hvor Favrskov Spildevands bassiner er placeret i kommunale grønne arealer, kommer der et ensartet plejeniveau og selve pleje udføres af samme entreprenør, hvor det er hensigtsmæssigt.

Afsluttede og kommende projekter

Separatkloakering af Selling blev afsluttet i 2021, dog mangler der lidt færdiggørelsesarbejde, som udføres i 2023. Separering af Laurbjerg kører videre og afsluttes i 2023 med bl.a. bassin i Kongstrup. Separering af sidste del af Voldum er sat i bero, idet ekspropriation til bassinanlæg trækker ud og forventes derfor først udført i slut 2023. Separering af Svenstrup og Gerning er igangsat, hvor Gerning forventes afsluttet i 2023 og Svenstrup i 2024. Projektering af separeringsprojekt pågår for V. Velling og Hvorslev, hvor anlægsarbejder for V. Velling og Hvorslev forventet igangsat henholdsvis i 2024 og 2025.

Derudover arbejder vi videre med planlægning af kommende separering af Hadsten By. Projektering af to etaper pågår i Hadsten By (etape A ved Solsortevej og etape G ved Østergade). Første ansøgning om udledningstilladelse er fremsendt til behandling af kommunens Miljøafdelingen. Separering af Miravej i Søften er igangsat med projektering. I henhold til den kommunale spildevandsplan 2021-2028 skal Voldum Renseanlæg nedlægges, og spildevand skal afskæres og pumpes til Hadbjerg. Spildevand fra Ødum og Røved skal ligeledes afskæres og pumpes til Selling. Projekt for afskærende ledninger er igangsat i 2022 og kører videre i 2023. Vi forventer, at ledning fra Voldum til Hadbjerg udføres i sidst 2023 eller start 2024.

Der har været en del kommunale og private byggemodninger, bl.a. kan nævnes Kildebakken, Hadsten og Hvedebakken i Hammel, som begge er afsluttet i 2022. Munkebakken i Hadsten afsluttes først i 2023. Et nyt aspekt i byggemodninger er, at der arbejdes med vand på terræn (LAR – lokal afledning af regn). Det betyder, at der i forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner bliver lavet en vandhåndteringsplan, som skal sikre en hensigtsmæssig håndtering af hverdagsregn og klimaregn indenfor lokalplansområdet. Bl.a. kan nævnes to private byggemodninger med vand på terræn:

  • En byggemodning i Norring, hvor al regnvand ledes i grøfter og/eller på vejen og videre til vores regnvandsbassin. Her forventes anlægsarbejdet påbegyndt i februar 2023.
  • En større byggemodning i Hadbjerg (Lokalplan 390), hvor regnvandet ledes både på terræn og i regnvandsledning. Projektet forventes udført i løbet af 2023.

Det uønskede stof PFOS er overskredet for Hadsten

I efteråret 2021 kom Miljøstyrelsen med anbefalinger til et loft over PFAS i spildevandsslam. De nye, foreløbige vejledende grænseværdier skal beskytte landbrugets marker og grundvandet mod PFAS-forurening fra spildevandsslam.

PFAS er en forkortelse for perfluorerede alkylsyrer, og er en samlet betegnelse for en stor gruppe fluorholdige stoffer. Der findes flere typer af forbindelser som f.eks. PFOS, PFOSA, PFOA m.v. Stofferne er fremstillet industrielt og nedbrydes ikke i naturen. Stofferne har tidligere været brugt til blandt andet brandslukningsskum i forbindelse med brandskoler, og har også været anvendt til imprægnering i forskellige industrier.

Miljøstyrelsen har sat en foreløbig vejledende grænseværdi for summen af de fire PFAS-stoffer (PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS) på 0,01 mg/kg TS, samt en grænseværdi for summen af 22 PFAS på 0,4 mg/kg TS.

Favrskov Spildevand har på baggrund af dette foretaget analyser af stofferne på renseanlæggene i Hammel, Hinnerup og Hadsten. De målte værdier for PFAS på Hinnerup og Hammel renseanlæg lå alle under grænseværdierne.

Resultaterne viste en overskridelse af Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi for fire PFAS stoffer for Hadsten renseanlæg. Den vejledende grænseværdi er 0,01 mg/kg TS og vores analyse viste 0,03 mg/kg TS. Den vejledende grænseværdi for 22 andre PFAS stoffer på 0,4 mg/kg TS er ikke overskredet.

Spildevandsslammet fra Hadsten Renseanlæg går fra type fra A-slam til C-slam på baggrund af overskridelsen af de vejledende grænseværdier. Mens A-slam kan køres på landbrugsjord, skal C-slam forbrændes, hvilket skaber væsentlig dyrere omkostninger for bortskaffelse af spildevandsslam.

Den største kilde til PFAS i Hadsten vurderes at være Feltengård deponi og opkoncentrering i vores eget slamminiraliseringsanlæg, men der er også spor af PFAS fra prøver udtaget i den sydlige del af Hadsten. Kortlægningen er endnu ikke færdiggjort, og kildesporing foretages på udvalgte steder i oplandet for at udelukke evt. andre kilder. Kildesporingen forventes at udføres med de såkaldte sorbiceller, som sættes ned i skelbrønde.

Dette er et større problem i branchen, og derfor er Favrskov Spildevand i dialog med andre forsyninger samt DANVA omkring problemstillingen. Branchen er fuld i gang med at se på de teknologiske muligheder i forhold til rensning for PFAS, men der er endnu ikke en afprøvet teknologi, der kan anvendes.

Derudover er Favrskov Spildevand i samarbejde med Favrskov Kommune ved at se på muligheder for at håndtere decentral rensning af PFAS på Feltengård og se på mulige løsninger for at fjerne PFAS påvirkningen fra slamminaraliseringsanlægget.

VUDP-bassin ved Voldum

Favrskov Spildevand har deltaget i et innovationsprojekt omkring optimeret udledning af regnvand fra regnvandsbassiner. Favrskov Forsyning, Mosbaek, Aalborg Universitet og WSP har med støtte fra VUDP (Vandsektorens Udviklings- og DemonstrationsProgram) udviklet en patenteret regulerbar lavenergi vandbremse – ReLeVand-bremsen. Bremsen placeres ved udløb fra et regnvandsbassin og udløbsmængden kan styres i forhold til den vandføring, der er i vandløbet. Det er et ønske om, at bremsen kan medvirke til, at vi måske kan få krav om mindre bassiner, idet der kan afledes mere hensigtsmæssigt i forhold til recipienten.

Denne regulerbare vandbremse er lavet på en måde, hvor den virker som en plug and play-løsning, der simpelt kan installeres i eksisterende og nye bassiner, hvis der her viser sig et behov for styring af udledningen til recipienten.

Igennem projektet er der udviklet den første prototype af den regulerbare lavenergi vandbremse, som er testet på en lokalitet i Voldum. Her er den testet såvel i forhold til drift som i forhold til styringen, og der er opnået gode resultater via målinger og modelberegninger. Projektgruppen ser således et potentiale i at anvende ReLeVand-bremsen i forbindelse med såvel nye regnvandsbassiner som i forbindelse med eksisterende regnvandsbassiner, der enten skal modtage mere vand, eller som ikke længere lever op til deres udledningstilladelse.

Under processen har det også vist sig, at der fremtidigt er behov for at lave et oplæg i samarbejde med myndighederne, som definerer, hvordan der skal laves udledningstilladelser til en styret udledning fra et separat regnvandsbassin. I dag er der begrænset mulighed for aktiv at styre udledningen, da udledningstilladelser i dag går på en fast udledningsmængde. At kunne styre udledningen åbner for en række muligheder i forhold til at optimere pladsbehovet til bassiner og samtidig at kunne beskytte vandområder, der afledes til.

Projektgruppen arbejder på en udvidelse af den første prototype i et nyt VUDP-projekt.

Ny bestyrelse

2022 markerede det første år i en ny bestyrelsesperiode. Bestyrelserne har i 2022 gennemgået et fælles introduktionsprogram med fokus på at klæde den nye bestyrelse godt på i deres nye rolle som bestyrelsesmedlem, og dermed skabe de bedste forudsætninger for, at de kan udføre bestyrelsesarbejdet – uanset om man er ny eller erfaren bestyrelsesmedlem.

Introduktionsprogrammet havde fokus på at give bestyrelsesmedlemmerne viden om Favrskov Forsyning og dennes ejerskabsformer samt virksomhedens strategiske ambitioner. Derudover havde programmet fokus på at give indsigt i rammer og vilkår for bestyrelsesarbejdet, og hvordan bestyrelsesmedlemmerne kan udfolde sit engagement og kompetencer. De blev præsenteret for forskellige temaer

  • 1. Kvartal: Intro til Favrskov Forsyning og rollen som bestyrelsesmedlem
  • 2. kvartal: Sektorplaner og økonomi for de enkelte selskaber
  • 3. Kvartal Favrskov Forsynings strategi
  • 4. Kvartal: Forretningsstruktur og evaluering af styringselementer.

Bestyrelsen har i 1. kvartal 2022 deltaget i en samlet bestyrelsesuddannelse, der har været med til at give bestyrelsen de fornødne kompetencer i forhold til bestyrelsesarbejdet. I 2023 vil bestyrelsen udføre en evaluering af bestyrelsesarbejdet gennem det første års arbejde.

Overigt over bestyrelsesmedlemmer

Strategi 2024

Favrskov Forsyning har med strategi 2024 en ambition om at blive en bæredygtig forsyning. For Favrskov Forsyning betyder en bæredygtig forsyning, at vi arbejder med fokus på miljømæssig-, økonomisk- og social bæredygtighed og ansvarlighed, med ønske om at bidrage til FNs verdensmål for bæredygtig udvikling.

Favrskov Forsyning vil med sin strategi bidrage til at opfylde ejerstrategiens mål med at sikre en bæredygtig håndtering af spildevand og affald i Favrskov Kommune, der tager hensyn til nuværende og fremtidige generationer, og har fokus på miljø, sundhed og økonomisk ansvarlighed.

Som en del af vores strategi for 2024, har Favrskov Forsyning fastlagt et mål om at blive et bæredygtigt forsyningsselskab. Herunder et mål om at blive CO2 neutrale i 2040, og at bidrage aktivt til udvalgte verdensmål. Vi skal leve op til vores ambition, og vi skal selv ”walk the talk”.

Derfor har vi i 2022 arbejdet videre med vores bæredygtighedspolitik, der skal bidrage med følgende:

  • Målemetoder til CO2 neutralitet i 2040
  • Målemetode til at måle fremgang i arbejdet for verdensmål 9, 12 og 17
  • Skabe fællesskab i indsatsen og fælles forståelse af begreber og konkrete redskaber for medarbejdere
  • Klæde medarbejdere på til at træffe bæredygtige valg i hverdag og projekter.

At blive en bæredygtig forsyning er ikke kun et valg om grønne investeringer og indkøb, men i høj grad også et valg om en bæredygtig organisation med fokus på en bæredygtig adfærd. Vi har derfor i 2022 arbejdet videre med den interne proces, som vi startede i 2021, for at fokusere og snakke om bæredygtighed i hverdagen og i ens daglige arbejde.

For at nå vores målsætning om reducering af CO2-udledning, er første skridt at få et overblik over, hvor vores udledning rent faktisk kommer fra. Og det er her, at klimaregnskabet bliver et vigtigt redskab, da det viser, hvor vores udledninger er størst og hvor vi skal sætte ind, for at gøre den største forskel. Regnskabet er lavet efter metoden Greenhouse Gas Protocol, hvor baseline året er 2020. Klimaregnskabet viser, at Favrskov Forsyning i 2020 og 2021 udledte ca.  9.000 tons CO2. Langt den største del af vores CO2-udledning kommer fra anlægsprojekter på ca. 70 %. Anlægsprojekter er det arbejde vi udfører, når vi laver byggemodninger, separerer kloaksystemet, renoverer brønde og kloakker og anlægger ny genbrugsplads. Derudover udledes der også en større del CO2 ved transport; skraldebiler, transport af affald og servicebiler i spildevand, der udgør ca. 20 %. Energi og processer i vores anlæg udgør ca. 10 %.

Foruden bæredygtighedspolitikken er der i 2022 arbejdet med en lang række strategiske indsatser, som fortsætter i 2023:

  • Forbedre vandmiljøet gennem vores arbejde med overløb og uvedkommende vand
  • Passe på naturen gennem vores arbejde med en biodiversitetsplan
  • Sikre fondsmidler til prøvehandlinger og projekter på spildevandsområdet, for at få skub på den grønne omstilling i forhold til anvendelse af vedvarende energi og den fremtidige anvendelse af spildevandsslam
  • Arbejdet med at få vores kunder til at lykkes med affaldssorteringen, når husstandsindsamlingen af de 10 fraktioner starter den 1. maj 2023
  • Oprette tilsyn og kortlægning af affaldets vej på de fraktioner, der afleveres på genbrugspladsen og ved husstanden, så vi ved, hvor affaldet ender, og hvordan det efterfølgende skaber værdi i nye produktstrømme.
  • Der arbejdes med at kortlægge CO2 belastningen i spildevandsprojekter ved forskellige løsningsmetoder.

Drift af renseanlæg

Alle officielle analyser på renseanlæggene er overholdt i år. Der er blevet udskiftet indløbsrist på Hammel renseanlæg. På Ulstrup renseanlæg er begge procestanke blevet oprenset for sand og slam. Efterfølgende er de blevet foret med en plastfolie indvendigt for at tætne de gamle betontanke.

Kundeundersøgelse

Favrskov Forsyning fik i efteråret 2022 gennemført en kundeundersøgelse, hvor 4.000 tilfældigt udvalgte kunder blev inviteret til at deltage i undersøgelsen. Undersøgelsen blev udført online via forsyningens registrerede mobilnumre, og 1.119 besvarede spørgeskemaet. Det er en svarprocent på 28.

Kundeundersøgelsen er udført af firmaet Interresearch, som har en benchmarking ud i branchen med 22 deltagende forsyninger, hvilket betyder, at vi har mulighed for at holde resultaterne op mod et gennemsnit for branchen. Derfor er spørgerammen valgt ud fra de spørgsmål, der anvendes indenfor den ramme, der benchmarkes på. Der er udvalgt et par ekstra kategorier – blandt andet indenfor miljø og klima(bæredygtighed), selvbetjening og priser. På de tre områder, er det derfor ikke muligt at benchmarke.

Kundetilfredsheden måles på en 7-scala, og generelt ligger Favrskov fint i forhold til benchmarking på tilfredshed indenfor de målte temaer. Overordnet er kundernes tilfredshed 5,9 - hvilket også svarer til branchens gennemsnit.

Temaer der spørges ind til er:

  • Spildevand, tømning af septiktank, dagrenovation/afhentning af affald, genbrugspladsen, kontakt til forsyningen, service og support, gravearbejde, information, hjemmeside, selvbetjening, SMS-beskeder, Facebook, priser.

Favrskov Forsyning benytter kundeundersøgelsens resultater til at fastholde og udvikle os på områder, hvor der kan forbedres på de ydelser og service, Favrskov Forsyning leverer.

Her er kunderne mest tilfredse:

  • Jeg oplever høj driftssikkerhed med Favrskov Forsynings genbrugspladser: 6,3
  • Alt i alt er jeg tilfreds med genbrugspladserne: 6,2
  • Jeg er generelt tilfreds med Favrskov Forsynings brug af SMS-beskeder: 6,2

Her er kunderne mest utilfredse:

  • Nye muligheder og løsninger vedr. mit forbrug: 4,1
  • Hvordan de håndterer, det indsamlede og afleverede affald: 4,6
  • Jeg får tilfredsstillende information om afledningen og behandlingen af mit spildevand: 4,6

Der er ikke mulighed for at benchmarke mod branchen vedrørende priser, men kunderne scorer generelt priserne med en samlet tilfredshed på 5. Spørgsmålet omkring rimelige priser scorer 4,7.

Undersøgelsen giver også et indblik i, hvor godt kunderne kender Favrskov Forsyning og vores områder og services. I besvarelserne er der 25 %, der tror, vi leverer vandforsyning og gadebelysning, og 15 % mener, vi leverer fjernvarme.


Indenfor spildevandsområdet er der specifikke spørgsmål til:

Tilfredshed, information og driftssikkerhed

Her scorer Favrskov som gennemsnittet indenfor benchmarking 5,4.

Tømningsordning
Her ligger Favrskov højere med en score på 6 mod gennemsnittet på 5,5 i benchmarking.

Gravearbejde
Favrskov scorer 5,2 som er lidt lavere end branchens benchmark på 5,3. Ud fra kommentarerne til skemaerne kan det ses, at der kommenteres på gravearbejder, som ikke har været udført af Favrskov Forsyning men af f.eks. fjernvarme. Derfor kan tallet være lidt usikkert.

 

Forventet udvikling i 2023

Økonomi og takster for 2023

Den økonomiske indtægtsramme for Favrskov Spildevand er af Forsyningssekretariatet fastsat til 79,5 mio. kr. i 2023. Den økonomiske ramme for 2022 udgjorde 81,4 mio. kr. Spildevandsselskabets indtægter må over en toårig reguleringsperiode for 2022 og 2023 ikke overstige den samlede ramme.

Der er budgetteret 90,9 mio.kr. i driftsomkostninger for 2023, hvoraf afskrivninger udgør 57,8 mio. kr. De samlede budgetterede driftsomkostninger ex. afskrivninger og finansielle poster udgør i 2023, 33,2 mio. kr. mod 29,8 mio. kr. i 2022, hvilket svarer til en samlet stigning på 3,3 mio. kr. Stigningen er i alt væsentlighed båret af de voldsomme stigninger i elpriserne, som alene udgør en forventet stigning på 2,9 mio. kr. i forhold til budget for 2022.

Favrskov Spildevand forventer et driftsmæssigt resultat for 2023 på -10,7 mio. kr. og et likviditetsmæssigt resultat før lånoptagelse for året på -15,5 mio.kr.

Budget 2023 er således udarbejdet under forudsætning af, at der findes alternativ finansiering ud over det, der kan takstfinansieres. Bestyrelsen har derfor, i forbindelse med vedtagelsen af budgettet, godkendt lånoptagelse til investeringer på 15,5 mio. kr. i 2023, så det likviditetsmæssige resultat for 2023 er i balance.

Taksten for vandafledning stiger fra 41,50 kr. inkl. moms i 2022 til 43,09 kr. inkl. moms i 2023. Taksten for det faste bidrag stiger fra 625 kr. i 2022 til 714 kr. i 2023. Taksterne kommer dermed retur til 2020 niveau, som en konsekvens af stigende omkostninger til blandt andet el, samt behov for investeringer til at omlægge den fremtidige energi til delvis anvendelse af solceller.

Bæredygtighed i projekter

I forbindelse med saneringsprojekterne er der startet et projekt omkring CO2 belastning fra anlægsarbejderne i Vandpartner 2. Det er anlægsarbejderne, som udgør langt den største del af Favrskov Spildevands klimabelastning. Derfor arbejdes der på at definere nogle referenceprojekter, som der kan tages udgangspunkt i, når man sammenligner forskellige løsningsmetoder. Plastrør eller beton? Foring eller nye rør? LAR eller nedgravede rør? Med værktøjet skal det blive muligt at vurdere de valgte løsninger op imod hinanden og anvende denne viden i de kommende anlægsprojekter.

Omstilling til vedvarende energi

I 2022 er arbejdet med etablering af solcelleanlæg på Hammel, Drøsbro og Hinnerup renseanlæg blevet igangsat. Arbejdet fortsætter i 2023, hvor anlæggene ligeledes forventes etableret.

Klimatilpasningsplan

Favrskov Kommune har udarbejdet klimaplan 2050 (2022-2026), hvor Favrskov Forsyning har været inddraget i arbejdet med klimatilpasningsplanen. I planen er der udarbejdet et risikokort for værditab for oversvømmelse, og der er udarbejdet en handlingsplan. I handlingsplanen er der udpeget 57 indsatsområder for klimatilpasning. De fleste af indsatserne vil Favrskov Forsyning ikke blive inddraget i, da mange af områderne ligger udenfor kloakoplande.  Ved enkelte indsatser vil Favrskov Forsyning blive inddraget i processen for udarbejdelse af en handlingsplan sammen med kommunen, eller en privat aktør.

Det vurderes på nuværende grundlag, at Favrskov Forsyning har én indsats, hvor der skal klimasikres. Der skal etableres en vold omkring Hadsten Renseanlæg, som er en del af klimatilpasningen af Hadsten midtby. Ved kommunens udarbejdelse af handlingsplan for den enkelte indsat, aftales selskabets andel af projektet.

Lilleåparken i Hadsten

I spildevandsplanen er dele af Hadsten medtaget til at skulle adskilles. Det betyder, at der skal placeres flere bassiner i området ved Lilleåparken. Favrskov Kommune vil i 2023 lave en helhedsplan for Lilleåparken, hvor bassinerne indgår, så der sikres en god planløsning for hele området.

I slutningen af 2022 har Favrskov Spildevand fremsendt ansøgning om udledningstilladelser fra 2 udløb i Hadsten til Favrskov Kommune – heraf det ene med et bassin i Lilleåparken. Den anden etape i den østlige del af Hadsten, skal udledning ske uden et bassin, da der ikke kan findes arealer til bassin i denne del af byen.

Favrskov Spildevand forventer, at kloakarbejdet i de 2 første etaper skal påbegyndes i 2024.

VVM-vurdering af ny rensestruktur

Det fremgår af spildevandsplanen, at der skal findes et areal til placering af et nyt renseanlæg ved Laurbjerg området, som skal VVM vurderes. Her kan der ske afledning til Lilleå/Gudenåen, som er de mest robuste recipienter i Favrskov. Der skal udføres en vurdering af virkningerne på miljøet (VVM) for at finde ud af, hvilken betydning en placering af et renseanlæg, samt nedlæggelse af de eksisterende – vil have på miljøet.

 

INDSTILLING

Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen

  1. At bestyrelsesformandens beretning om selskabets virksomhed i det forløbne regnskabsår tages til efterretning.

 

BESLUTNING

.

Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 3. maj 2023:

Fraværende: Claus Halvorsen

Godkendt.

 

Bilag

.

Tidl. politisk behandling        

Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 3. maj 2023

Lovgrundlag: Selskabets vedtægter

 

SAGENS INDHOLD

Generalforsamlingen skal behandle årsrapport for 2022, som bliver fremlagt af selskabets revisor på generalforsamlingen.

Årsregnskabet er revideret og godkendt af revisionsfirmaet Ernst & Young. Revisors konklusion er følgende:

”Vi har revideret årsregnskabet for Favrskov Spildevand A/S for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2022, der omfatter resultatopgørelse, balance, egenkapitalopgørelse og noter, herunder anvendt regnskabspraksis.

Årsregnskabet udarbejdes efter årsregnskabsloven. Det er vores opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af selskabets aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2022 samt af resultatet af selskabets aktiviteter for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2022 i overensstemmelse med årsregnskabsloven.”

Revisionen har ingen bemærkninger til regnskabet.

Årsrapport fremgår af bilag.

 

ØKONOMI

Årsregnskabet skal aflægges i henhold til årsregnskabsloven.

Årets resultat for 2022 viser et underskud på 5,9 mio. kr. efter skat, mod et overskud i 2021 på 0,1 mio. kr. Ændringerne kan primært henføres til et fald i omsætningen på 2,9 mio. kr. fra 2022 til 2021 samt en stigning i de samlede driftsomkostninger inkl. afskrivninger på 3,2 mio. kr.

Faldet i omsætningen på 2,9 mio. kr. dækker over et fald i vandafledningsbidraget på 3 mio. kr., som følge af en takstnedsættelse sidste år, samt et fald i kundernes forbrug af vand med 7 % i forhold til 2021. Herudover er byggemodningsaktiviteten steget væsentlig fra 2021 til 2022, hvor indtægten fra nye tilslutninger var 7,1 mio. kr. i 2022 mod 5,5 mio. kr. i 2021. Hertil skyldes faldet i omsætningen ligeledes, at der i 2022 var et lavere aktivitetsniveau i anlægsinvesteringerne, samt at der blev indgået en ny aftale med Favrskov Kommune om beregning af bidraget for vejafvanding af kommunale veje, hvilket har medført at indtægten herfra er faldet fra 3,2 mio. kr. i 2021 til 1,7 mio. kr. i 2022. Omsætningen i Favrskov Spildevand var 14,8 mio. kr. mindre end det forventede i budget 2022, og foruden ovenstående afvigelser, er det primært byggemodningsaktiviteten, der er gået i stå, hvilket betyder, at tilslutningsbidragene er 9,8 mio. kr. mindre end det forventede for 2022.

Selskabet er underlagt årsregnskabslovens regler såvel som et ”hvile-i-sig-selv-princip”, hvor indtægter over tid skal dække omkostninger til drift og investeringer for at drive en spildevandsforsyning. Forskellen mellem de to opgørelsesmetoder er et positivt resultat jf. ”hvile-i-sig-selv” for 2022 på 3,0 mio. kr., mod et negativt resultat på 1,4 mio. kr. for 2021.

Stigningen i resultatet jf. ”hvile-i-sig-selv princippet” i forhold til 2021 kan primært henføres til det lavere investeringsniveau i 2022 på 38,3 mio. kr. mod 50,8 mio. kr. i 2021.

Tabel med budget over årets resultat

Den samlede stigning i driftsomkostninger på 3,1 mio. kr. fra 2021 til 2022 er primært fremkommet på baggrund af stigninger i omkostninger til el på 0,9 mio. kr. samt en stigning i spildevandsafgiften på 0,5 mio. kr. Herudover er Favrskov Spildevand ligeledes ramt af generelle stigninger på råvarer og kemikalier, heraf kan nævnes stigende omkostninger på 0,2 mio. kr. til kemikalier, samt en stigning i vores vedligeholdelsesomkostninger til ledninger og bassiner på i alt 1,1 mio. kr. Herudover er der generelle stigninger i de administrative omkostninger på ca. 1 mio. kr., der vedrører stigning i omkostninger til IT drift og personaleomkostninger(herunder barsler), samt at kursusomkostninger og øvrige personaleomkostninger er kommet til igen efter et par år med nedlukninger. 

Administrationsomkostninger udgør 7,8 mio. kr. og er 0,7 mio. kr. højere end budgetteret, men 2,5 mio. kr. højere end 2021. Stigningen skyldes dels den ovenfor nævnte stigning i de administrative omkostninger, men skyldes også et ændret regnskabsprincip, hvor IT, og lokaleomkostninger ikke længere bliver indregnet i kostpriser på medarbejderne, men bliver medtaget som administrative omkostninger. Dette betyder en forskydning fra produktionsomkostninger og distributionsomkostninger til administrationsomkostninger. Denne del har en samlet effekt på ca. 1,5 mio. kr., der bliver fordelt fra Favrskov Forsyning til administration i stedet for på lønomkostninger.

Resultateffekten på finansielle poster og de skattemæssige reguleringer udgør en samlet omkostning på 0,4 mio. kr. i 2022 mod 0,5 mio. kr. i 2021. Indeholdt heri er der en negativ kursregulering på værdipapirer på 1 mio. kr.

Den økonomiske ramme for Favrskov Spildevand er af Forsyningssekretariatet fastsat til 81,4 mio. kr. i 2022. Spildevandsselskabets indtægter må ikke overstige denne ramme. Da Favrskov Spildevands samlede indtægter i 2022 ex. tømningsordningen var på 73,3 mio. kr. er denne ramme overholdt med 8,1 mio. kr. op til den fastsatte ramme.

Årets investeringer i 2022 blev i alt på 38,3 mio.kr., hvor de væsentligste separeringsprojekter er Gerning, Svenstrup og Laurbjerg, samt den igangværende projektering af den kommende sanering i Hadsten. Favrskov Spildevand er fortsat i gang med kloaksaneringer i flere områder af kommunen. De igangværende projekter fra 2022 fortsætter i 2023.

Indeholdt i årets investeringer er 10,5 mio. kr., der er anvendt til kommunale og private byggemodninger i Favrskov Kommune, hvoraf langt de største investeringer i 2022 er Munkebakken og Kildebakken i Hadsten samt Hvedebakken i Hammel.

Favrskov Spildevand har i årsregnskabet indregnet et større tilgodehavende knyttet til forventet tilbagebetaling af tidligere års betalte selskabsskatter. Indregningen var et resultat af afgørelse af skattesagen i vandsektoren. Den tilgodehavende skat tillægges årligt en rentetilskrivning der forøger selskabets tilgodehavende. I årsregnskabet for 2021 havde Favrskov Spildevand indregnet tilgodehavende skat på 10,5 mio.kr. I henhold til den økonomiske regulering i Vandsektoren skal den tilgodehavende skat med tillæg af rentegodtgørelse tilbagebetales til forbrugerne. Dette kan ske over 6 år via en forholdsmæssig reduktion i den økonomiske ramme. Forpligtelsen til at tilbagebetale beløbet til forbrugerne udgør en reguleringsmæssig overdækning. Den reguleringsmæssige overdækning var ikke indregnet i årsregnskaberne i tidligere år. I overensstemmelse med Årsregnskabsloven er forholdet korrigeret over egenkapitalen pr. 31. december 2020.

 

INDSTILLING

Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:

  1. At årsrapport for 2022 godkendes.

 

BESLUTNING

.

Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 3. maj 2023:

Fraværende: Claus Halvorsen

Godkendt.

 

Bilag

  1. Favrskov Spildevand Årsrapport 2022

Tidl. politisk behandling        

Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spaildevand A/S den 3. maj 2023

Lovgrundlag: Selskabets vedtægter

 

SAGENS INDHOLD

I forhold til generalforsamlingens dagsordenspunkt om anvendelse af overskud eller dækning af tab kan oplyses, at bestyrelsen foreslår, at årets resultat på -5,9 mio. kr., føres fra Favrskov Spildevand A/S’ egenkapital, som herefter udgør 1,68 mia. kr. pr. 31. december 2022.

 

INDSTILLING

Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:

  1. At årets resultat på -5,9 mio. kr. bliver overført til selskabets egenkapital.

 

BESLUTNING

.

Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 3. maj 2023:

Fraværende: Claus Halvorsen

Godkendt.

 

Bilag

.

Tidl. politisk behandling        

Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 3. maj 2023

Lovgrundlag: Selskabets vedtægter

 

SAGENS INDHOLD

Generalforsamlingen skal godkende valg af revisor for Favrskov Spildevand i 2023.

Aftale med Ernst & Young er vedhæftet som bilag. 

 

VURDERING

Favrskov Forsyning koncernen havde udbudt revisionsaftalen i slutningen af 2020, hvor udbuddet blev vundet af Ernst & Young.

Udbuddet omfatter revision for regnskabsårene 2020 og 2021 med mulighed for forlængelse for regnskabsårene 2022 og 2023. Udbuddet indeholder følgende delopgaver:

  • Lovpligtige revisioner for Favrskov Forsyning A/S, Favrskov Spildevand A/S og Favrskov Affald A/S.
  • Lovpligtige erklæringer for Favrskov Spildevand A/S i forbindelse med den statslige regulering af vandselskaber.
  • Skattemæssige assistance for alle selskaber.

 

INDSTILLING

Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:

  1. At Ernst & Young P/S, CVR-nr. 30 70 02 28, Værkmestergade 25, postboks 330, 8000 Aarhus C fortsætter som selskabets revisor i 2022.

 

BESLUTNING

.

Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 3. maj 2023:

Fraværende: Claus Halvorsen

Godkendt.

 

Bilag

  1. Revisionsaftale

Tidl. politisk behandling        

Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 3. maj 2023

Lovgrundlag: Selskabets vedtægter

 

SAGENS INDHOLD

I henhold til selskabets vedtægter skal generalforsamlingen indeholde et dagsordenspunkt; eventuelt.

Selskabets vedtægter foreskriver, at aktionærer kan indgive forslag til behandling på generalforsamlingen i tids nok til, at de kan optages på dagsordenen.

 

VURDERING

Der er foruden de i dagsordenen omfattede punkter ikke blevet indgivet yderligere punkter til behandling.

 

INDSTILLING

Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:

  1. At generalforsamlingen gennemgår punktet.

 

BESLUTNING

.

Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 3. maj 2023:

Fraværende: Claus Halvorsen

Ingen punkter.

 

Bilag

.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.