Plast- og papaffald til sortering på bord

Mange bække små, kan gøre en stor forskel

05. april 2019

Hos Kia Jensen og hendes familie i Lerbjerg er sortering af affald blevet en vigtig del af hverdagen. Så vigtig, at køkkenet er indrettet til at sortere de forskellige affaldstyper. Læs med og bliv inspireret til mere sortering og genbrug.

For 38-årige Kia har naturen og miljøet altid betydet meget. Derfor er det også helt naturligt at gøre en ekstra indsats for at passe godt på vores planet. Men hvorfor ligger lige præcis affaldssortering Kia nært?

Rollemodel for næste generation

- Affald er i mine øjne en ressource, som i alt for høj grad bare bliver brændt. Det er ærgerligt, at man fx udvinder olie til at lave plastik, der ofte kun bruges én gang og derefter bliver smidt ud til forbrænding. Så bliver man nødt til at udvinde mere olie til nyt plastik. Det bliver en dum cyklus og det føles som spild.

- Jeg er mor til tre børn. Dermed er jeg også rollemodel for næste generation. Så hvis jeg viser mine børn, at man skal putte noget omtanke i, hvordan man opfører sig som forbruger, så håber jeg på at opdrage dem til at gøre det samme.

"Jeg tror på mange bække små. Vores affald er en stor del af det aftryk vi efterlader dagligt. Så hvis man begynder at justere lidt på, hvordan man skiller sig af med sit affald, så tror jeg på, at man på sigt kan gøre en stor forskel."

Stor familie – meget affald

Affaldssortering føles bare meningsfuldt for Kia. Ifølge hende, kan det på den lange bane være en del løsningen på den klimaproblematik vi befinder os i. Især mængden af affald har været en øjenåbner.

- Vi er fem i vores familie og har derfor meget affald. I lang tid havde vi faktisk problemer med at have det i vores udendørs skraldespand. Men efter vi er begyndt at sortere især plast, men også alt glas, pap og andre genanvendelige affaldstyper ud af restaffaldet, har vi pludselig meget mere plads i vores skraldespand. Det siger lidt om, hvor meget der kan sorteres fra til genbrug. Og vi er jo kun én husstand ud af rigtig, rigtig mange.

Indretning gør sorteringen nemmere

Jo lettere det er at sortere affaldet i hverdagen, desto mere bliver det gjort. Det har Kia måtte erkende i sine bestræbelser på at sortere bedst muligt. Derfor har hun lavet nogle indretninger i hjemmet i Lerbjerg.

- Hvis jeg skulle ud til genbrugsbeholderen hver gang jeg havde noget affald, ville det slet ikke fungere. Så jeg lavede et lille depot ude i gangen, men det blev hurtigt noget rod. Derfor har jeg indrettet mig med en lille balje under køkkenvasken, der svarer til genbrugsbeholderen. Derudover har jeg lavet en lille skraldepose til blød plast, en kompostopsamling til madaffald. Og samler jeg tekstiler og mystiske ting jeg skal spørge om nede på genbrugspladsen i mit depotrum. Jeg har bare indrettet vores hjem, så vi ikke skal gå langt for at komme af med vores affald, og så det også bliver synligt for mine børn og mine gæster.

"Affaldssortering er noget vi alle sammen med fordel kan tage stilling til. Det er ligetil og vi har alle fat i affald hver dag."

Forskellige poser og kasser til sortering af affald under køkkenvask
Affaldssortering under køkkenvasken.

Gode råd til en grønnere hverdag

Okay, det er meget godt med alt den affaldssortering. Og ja, vi hører hele tiden, at vi skal gøre noget godt for klimaet. Men hvordan kommer man lige i gang? Og hvor skal man begynde? Det har Kia også nogle gode råd til.

- Affaldssortering er noget vi alle sammen med fordel kan tage stilling til. Det er ligetil og vi har alle fat i affald hver dag. Og et nysgerrigt blik på eget daglige forbrug i det hele taget, fx hvad vi spiser og hvor meget spild vi har, er endnu godt skridt på vejen. Derudover er der en masse lokale, nationale og internationale interesseorganisationer, der gør en stor indsats for miljøet og klimaet, fx Klima Favrskov eller Plastic Change. Så alt efter interesse, findes der garanteret et forum, hvor man kan samles med andre og være med til at gøre en forskel. På de sociale medier kan man ligeledes følge en masse personer, der går ”all-in” på at føre en bæredygtig livsstil. Det er helt sikkert også en måde at blive inspireret på.

- Jeg tror på mange bække små. Vores affald er en stor del af det aftryk vi efterlader dagligt. Så hvis man begynder at justere lidt på, hvordan man skiller sig af med sit affald, så tror jeg på, at man på sigt kan gøre en stor forskel.

Du kan møde Kia på Hinnerup genbrugsplads, når vi holder åbent hus onsdag 10. april kl. 16-18.

 

Person lægger blød plast til sortering i pose under køkkenvask

Sæk med blød plastfolie til genbrug
Kia og familien samler blød plast i en stor affaldssæk og afleverer det på genbrugspladsen.

Hvid kasse til sortering af plast, metal og pap

Når spanden er fuld, er den klar til at tømme i genbrugsbeholderen udenfor. 

Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.