Seks glade børn stor sammen med affaldsbeholder

Mælkelåg der gør en forskel

24. februar 2020

På Østervangskolen er eleverne med til at gøre en forskel, når de drikker mælk. De samler nemlig mælkelåg sammen, når de er færdige med deres skolemælk, og er med til at sikre, at lågene kan blive til nye ting.

Flere skoler i Favrskov samler mælkelåg sammen i forbindelse med projektet genbrugsKLOG – et samarbejde mellem plastmageruddannelsen på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten og Favrskov Forsyning.

Plastlågene samles ind for at plastmagereleverne kan omdanne dem til vognpoletter, som uddeles gratis til et arrangement og på genbrugspladserne i Klimaugerne. På den måde bliver plasten fra Favrskov genanvendt til nye produkter til borgerne i Favrskov.

Vi besøgte 3. A. på Østervangsskolen for at høre, hvorfor skolen har valgt at være med i genbrugsKLOG:

- Det er en god måde at vise eleverne, hvordan de i deres egen hverdag kan bidrage til noget. Jeg synes det er vigtigt, at man får set, at det børnene selv gør, det gør en forskel, fortæller Anne Ørskov, lærer for 3.A.

Udfordringerne med plastik fylder meget i medierne, og både børn og voksne har set billeder af plastik der ender op de forkerte steder, for eksempel på en Malaysisk strand. Derfor er det også vigtigt at se eksempler på, at plastik kan genanvendes, hvis bare vi indsamler og behandler det ordentligt.

- Det er godt for miljøet at samle mælkelåg. Der går miljøsvin rundt og ikke engang kan finde ud af at smide det i skraldespanden - cigaretskodder og sådan noget. Det er helt åndssvagt. Også for en selv. Både for en selv og for jordens skyld, pointerer elever i 3.A.

Med indsamlingen lærer 3. A. blandt andet om kredsløb og vejen fra indsamling til nye produkter, og der er gode ideer til, hvad plasten kan blive til:

- Vi genbruger mælkelåg. De bliver brændt og hakket og de kan blive lavet om til nye stole og trøjer og sådan noget. Og sadler til cykler, fortælller eleverne i 3.A.
 

Elever tegner på papir ved skolebord  Tegning af genbrug af affald


I Klimaugerne i Favrskov, uge 13 og 14, starter de resterende skoler med at sortere deres affald. Heriblandt Østervangskolen, der bruger indsamlingen af mælkelåg til en opvarmning:

I april 2019 startede Favrskov Kommunes egne institutioner med at sortere affald i tre fraktioner: plast – glas – metal, pap – papir og restaffald. I den forbindelse var fire skoler med som pilotskoler: Søndervangskolen, Haldum-Hinnerup skolen, Lilleåskolen og Bavnehøjskolen. Pilotskolerne indsamlede gode råd og erfaringer til, hvordan affaldssorteringen bedst bliver indført for både lærere og elever.

- Og så er mælkelågene en god opstart til, at vi skal have affaldssortering på skolen i det hele taget. Så starter vi nedefra og så kan vi tage endnu mere senere. Men det der med, at det DE gør, har en betydning, siger Anne Ørskov.

Vil du se hvordan lågene genanvendes?

Du kan også være med til at gøre en forskel i genbrugsKLOG ved at samle plastlåg og aflevere dem på Hadsten genbrugsplads i beholderen ved hård plast. Vi har brug for en masse plastlåg til at lave vognpoletter, så kom endelig forbi med dine låg fra mælken, juiceflasken og lignende.

I Klimaugerne inviterer plastmagerne til åbent plastværksted, hvor du kan se hvordan lågene bliver smeltet om. Samtidig inviterer Favrskov Forsyning og Den jydske Haandværkerskole til foredrag, hvor du kan høre mere om hvad plast egentlig er for et materiale – og både udfordringer og muligheder i genanvendelsen.

Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

 

Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.