Grafisk tegning af græs og forskellige blomster samt teksten

Kom til havedag på genbrugspladsen

08. september 2020

Favrskov Forsyning, Favrskov Kommune, Danmarks Naturfredningsforening og Praktisk Økologi sætter fokus på kompostering, ”vilde haver” og biodiversitet, når vi inviterer til havedag på Hadsten genbrugsplads den 27. september.

I takt med at efteråret bider sig fast, har mange travlt med at gøre haven vinterklar. Og vanen tro, betyder det også travlhed på genbrugspladserne, når folk skal af med deres haveaffald. Men faktisk kan man spare fremtidige køreture til genbrugspladsen og samtidig få en mere levende have, hvis man blot anvender haveaffald som en ressource, i stedet for at smide det ud.

- Blade, kviste og græs er en del af den naturlige cyklus og den naturlige kompost i jorden. Når du fjerner det fra haven, bliver du nødt til at tilføje ny næring, hvilket du blandt andet kan gøre med gødning eller ved at hente ny kompost. Så hvorfor ikke beholde den næring, der i forvejen er i haven? På den måde kan vi også tilbringe mere tid i hængekøjen og bruge mindre energi på unødvendig transport til genbrugspladsen, pointerer Mia Stochholm fra Praktisk Økologi.

I Favrskov Forsyning ser man også klare fordele i, at flere udnytter haveaffaldet i egen have:

- Vi modtager store mængder haveaffald på vores genbrugspladser, og når vi skal fragte og behandle det bruger vi både ressourcer, økonomi og udleder CO2. Derfor giver det selvfølgelig rigtig god mening, hvis flere kan udnytte haveaffaldet derhjemme, siger Jonas Roland Pedersen, projektleder i Favrskov Forsyning.

Men hvordan kommer man lige i gang med at omstille havevanerne? Det kan de besøgende på Hadsten genbrugsplads blive klogere på den 27. september, hvor der er mulighed for at bygge et gratis insekthotel eller en fuglekasse til haven, få hjælp og inspiration til at udnytte haveaffaldet i egen have og lære at bygge et kvashegn. Desuden tilbyder Favrskov Forsyning tilskud til en kompostbeholder for de gæster, der vil kaste sig over komposteringen derhjemme.

For de modige vil der ligeledes være mulighed for at få en snack, i form af sprøde melorme og chokoladeovertrukne græshopper. For de knap så modige, men morgenfriske, vil der være kaffe og rundstykker til de første 100 gæster.

 

Biodiversitet i din have

En anden god grund til at beholde kviste og blade på egen grund, er at man dermed skaber hjemsted og mere plads til forskellige arter.

- Rigtig mange dyre- og plantearter uddør i et foruroligende tempo, fordi naturen mangler plads og variation. Vi har netop lanceret en biodiversitetsplan, der skal understøtte mere biodiversitet. Derfor vil vi også gerne sætte mere fokus på emnet og inspirere haveejere til, hvordan de selv kan bidrage til mere biodiversitet inden for egen hæk, fortæller Rikke Rørby Graversen, biolog i Favrskov Kommune.

Favrskov Kommune fortæller om biodiversitetsplanen den 27. september, hvor de blandt andet også uddeler ”vilde frø” til gæsterne på genbrugspladsen.

 

Fakta

  • Havedag d. 27. september kl. 9 – 15
  • Afholdes på Hadsten Genbrugsplads, Brogårdsvej 11, 8370 Hadsten
  • Byg et gratis insekthotel eller en fuglekasse
  • Vind en kompostbeholder
  • Få gode råd til en vildere have med mere biodiversitet
  • Gratis kaffe og rundstykker til de første 100

 

Have med græs der er groet langt og flotte buske med hvide blomster

grafisk tegning af have med blomster samt teksten "kom til havedag på hadsten genbrugsplads"

Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.