Gravemaskine graver i jorden mens mand i gult arbejdstøj kigger på

Regnen kommer – er kloakken klar?

Kloakfornyelse i Ulstrup

De fleste vil nok blive lidt blanke i blikket, når talen falder på kloakfornyelse, separat kloakering og overfladevand. For hvad betyder det alt sammen? Det har vi heldigvis Anette Paulin Hansen, projektleder i Favrskov Forsyning, til at forklare. Hun ved nemlig, hvorfor det er så vigtigt, at vi er i gang med at separere – altså adskille – kloakledninger. Hun har de seneste seks år stået i spidsen for et projekt i Ulstrup med netop det formål:

”I Ulstrup havde de, ligesom i alle andre gamle byer, de samme rør til både det beskidte vand fra toilet og afløb i huset og regnvandet fra taget. Når vi både kommer spildevand og regnvand i én kloakledning, har vi de seneste år fået nogle meget store udfordringer: Forandringerne i klimaet betyder rigtig meget regnvand!”

Flere massive regnskyl og skybrud sætter vores kloaksystem under pres, og derfor har Favrskov Forsyning i flere år været i gang med at klimasikre kloakkerne. Projektet i Ulstrup er det største projekt med kloakfornyelse Favrskov Forsyning har lavet - både i omfang og i tid. Anette har været med hele vejen fra kick-off møde i oktober 2013 til afrejsegildet 29. november 2018. Det eneste der mangler, før Anette kan sætte sidste punktum, er asfaltbelægning på enkelte veje. Men tilbage til årsagen bag det store projekt:

”Når det regner rigtig meget, kan de gamle kloakledninger ikke rumme vandet, og så kan vi risikere to ting: enten ryger det tilbage i huset sammen med beskidt spildevand. Eller også bliver renseanlægget overbelastet, fordi det både skal tage imod spildevandet og de store mængder regnvand. Det betyder, at vi bliver nødt til at lave et overløb og lede beskidt vand ud i Gudenåen. Det er det vi gerne vil undgå, når vi laver to separate ledninger”.

Formålet er altså at lave to kloakledninger: én til spildevand og én til regnvand. Det beskidte vand skal renses på rensningsanlæggene, men regnvandet er rent nok til at kunne ledes direkte ud i naturen. Ved at adskille spildevand og regnvand dæmper vi presset på kloaksystemet, vi undgår i højere grad oversvømmelser, og samtidig sikrer vi et bedre vandmiljø i vores vandløb og søer – til stor gavn for dyre- og planteliv.

 

stor udgravning i vej med kloakledninger og kloakbrønde

Samarbejde og stor tilfredshed

Projektet i Ulstrup er udført i et partnerskab mellem Favrskov Forsyning, en rådgiver og en entreprenør. Et partnerskab, der har varet alle 6 år, og som også har ført positive ting med sig for borgerne i Ulstrup. I løbet af projektet har der været stor fokus på ejerskab, samarbejde og god dialog. Målinger blandt borgerne viser, at 97,5 – 99 % af borgerne er tilfredse eller meget tilfredse med arbejdet – en tilbagemelding som Anette er stolt af.

Samarbejdet har ligeledes medført, at der er blevet skabt nye metoder i arbejdet, fordi alle parter i projektet er opsat på at finde den bedste løsning. Disse erfaringer bliver nu båret videre i de næste projekter, hvor Favrskov Forsyning står for at separere kloakkerne. For regnen kommer, og kloakkerne skal være klar!

Læs mere om Favrskov Forsynings øvrige kloakprojekter

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.