Billede oppefra af gravko og udgravning til kloak rør

Favrskov Forsyning tager ansvar for fremtiden

28. april 2022

Favrskov Forsyning har i samarbejde med NIRAS A/S lavet et Klimaregnskab, der er et af de første skridt i retningen mod at blive en bæredygtig forsyning. Dette indebærer blandt andet, at vi vil arbejde for at reducere vores CO2 udledning frem mod 2040.

Vi ved efterhånden alle, at reduktion af CO2-udledninger er nødvendige for at begrænse klimaforandringerne. Det slog den nyeste del af FN’s Klimarapport også fast. I rapporten, der udkom 4. april 2022, er budskaberne om nødvendigheden heller ikke til at overhøre: Klimaforandringerne er menneskeskabte, og vi ser allerede effekterne nu, eksempelvis i ekstreme hedebølger, nedbør og tørke (1).

Budskabet er også, at vi skal sætte farten op i vores indsatser for at reducere CO2-udledninger, hvis vi vil begrænse den globale opvarmning til 1,5 eller 2 grader. I 2030 skal vi have nedbragt vores udledninger med 43 procent globalt (2).

Det er en opgave vi alle skal bidrage til, hvis det skal lykkes; borgere, kommuner, stater og virksomheder:

- Vi har alle et ansvar for at bidrage til klimamålene. Også i Favrskov Forsyning. Derfor har vi også fastsat et mål i vores nye strategi om, at vi vil være CO2 neutrale i 2040. Vi ved ikke endnu præcis hvordan vi kommer derhen, men det vigtige er, at vi sætter et ambitiøst mål og gør alt hvad vi kan for at nå det, siger Sara Funch, direktør i Favrskov Forsyning.

 

Hvor meget CO2 udleder Favrskov Forsyning?

For at nå vores målsætning om reducering af CO2-udledning, er første skridt at få et overblik over hvor vores udledning rent faktisk kommer fra.

Og det er her at klimaregnskabet bliver et vigtigt redskab, da det viser, hvor vores udledninger er størst og hvor vi skal sætte ind, for at gøre den største forskel. Regnskabet er lavet efter metoden Greenhouse Gas Protocol og er udregnet for året 2020.

Klimaregnskabet viser, at Favrskov Forsyning i 2020 udledte 8000 tons CO2. Men er det meget eller lidt?

Til sammenligning udledte kirkerne i Favrskov tilsammen 1200 tons CO2 i 2020 (3). og Aalborg Portland, Danmarks mest CO2 tunge virksomhed, udledte i 2018 2,2 millioner ton (4). Hver dansker vurderes at udlede ca. 11 tons CO2 om året (5).

Så selvom vi ikke er blandt de største CO2-syndere i Danmark, er der alligevel brug for, at vi bidrager til en reduktion af CO2-udledningen.

Langt den største del af vores CO2-udledning kommer fra anlægsprojekter. Anlægsprojekter er det arbejde vi udfører, når vi laver byggemodninger, separerer kloaksystemet, renoverer brønde og kloakker og anlægger ny genbrugsplads. Derudover udledes der også en større del CO2 ved transport; skraldebiler, transport af affald og servicebiler i spildevand.

Diagram der viser, hvor Favrskov Forsyning udleder mest CO2

Anlægsprojekter indgår i kategorien ”indkøb”, som klart står for den største del af udledningerne.

 

Klimaregnskabet har givet et vigtigt overblik over, hvor Favrskov Forsynings udledninger kommer fra og hvor vi kan sætte ind for at reducere:

- Næste skridt er at udarbejde en plan, der viser, hvordan vi kan blive CO2-neutral. Men vi er også allerede i gang med nogle tiltag. Eksempelvis har vi igangsat løbende udskiftning af egne biler til el- eller hybridbiler, og i vores nye udbud til skraldebiler har vi krævet at de kører på 2. generations HVO diesel og har eldrevet komprimator. Så vi har taget de første skridt, siger Sara Funch.

 

Fakta

  • Favrskov Forsyning udledte lige over 8000 ton CO2 i 2020
  • Læs Favrskov Forsynings strategi ”Sammen skaber vi bæredygtige løsninger”: https://www.favrskovforsyning.dk/om-os/om-favrskov-forsyning
  • Klimaregnskabet er en del af projektet Circular Economy Beyond Waste, der er støttet af EU LIFE midler.
  • Målet i projektet Circular Economy Beyond Waste er at bidrage til at knække affaldskurven via mindre spild, mere genbrug og reduktion af CO2 udledning.

 

Logo til EU's LIFE projekt

 


Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.