Grafik til Gi' og Ta' området i Hadsten - direkte genbrug

Gi' og Ta' på Hadsten genbrugsplads

23. maj 2019

Har du nogensinde tænkt, at andre kunne have gavn af den stol, du ikke længere har plads til? Eller har du omvendt set noget på genbrugspladsen, du sagtens kunne bruge derhjemme? Så læs med her. Nu bliver det muligt både at give og tage brugbare ting på Hadsten genbrugsplads, når Favrskov Forsyning indleder et forsøg med direkte genbrug.

”Det bedste for både økonomi og miljø er helt at forebygge affald ved fx direkte genbrug.”

Sådan står der i øverste niveau af Dansk Affaldsforenings affaldshierarki, der prioriterer de ting man helst skal gøre, når man behandler affald – modsat deponering, der ligger nederst i hierarkiet. Ved direkte genbrug bruger man nemlig ting til samme formål igen. Det kan fx være tøj eller møbler, der kan bruges af andre. På den måde forlænger man produkters levetid og undgår fremstilling af nyt.

Dette er også baggrunden for vores nye tiltag.

- Vi kan gøre en afgørende forskel for klimaet ved at undgå, at brugte ting, der stadig kan have en brugsværdi, ender som affald. Derfor laver vi nu et nyt Gi’ og Ta’ område på Hadsten genbrugsplads, hvor brugerne på pladsen ikke kun kan aflevere brugbare ting som andre kan have nytte af, men også kan tage ting med hjem, fortæller Jens Drivsholm, driftschef i Favrskov Forsyning.

Fra nips til byggematerialer

Når Gi’ og Ta’ området i Hadsten åbner 2. juni, vil der være mulighed for at gøre både små og store genbrugsfund. Særligt muligheden for også at få byggematerialer sendt ud i verden igen til genbrug, vil adskille sig fra den tidligere ordning med containere til genbrugsting:

- Der vil være mulighed for at give og tage bøger, pynteting, legetøj og andre småting, men også møbler og byggematerialer. Vi modtager fx mange fliser, belægningssten og træbrædder, der sagtens kan bruges, i stedet for at smide dem ud. Vi inddeler området i forskellige kategorier/temaer, så det altid er nemt og overskueligt for brugerne at gå på genbrugsjagt, siger Jens Drivsholm.

Aktivt fravalg

Hidtil har det ikke været tilladt at hive ting op ad containerne på genbrugspladserne. Hverken for pladsmanden eller for brugerne. Denne regel ændrer vi en smule:

- I forsøgsperioden vil det være tilladt for personalet på Hadsten genbrugsplads at flytte ting fra de forskellige containere til Gi’ og Ta’ området, hvis de vurderer, at det er i ordentlig brugbar stand. Hvis man ikke ønsker, at andre skal have mulighed for at genbruge de ting, man afleverer, skal man fortælle det til personalet, pointerer Jens Drivsholm.

Åbningsreception

Det nye Gi’ og Ta’ område åbner søndag 2. juni. I den anledning inviterer vi til åbningsreception kl. 12.30-14.30 med kaffe og kage – og chancen for at få lidt nyt genbrug med hjem.

Læs mere om Gi' og Ta'-forsøget her.

Fakta:

  • Forsøget vil køre fra 2. juni og seks måneder frem. Herefter evaluerer Favrskov Forsyning og vurderer, om tiltaget skal fortsætte.
  • I affaldshierarkiet er der 5 niveauer: forebyggelse, genbrug, genanvendelse, energiudnyttelse og deponi. Hvis du vil være klimavenlig – så sæt kræfterne ind på at forebygge og genbruge så vidt som muligt.
  • 25 procent af en danskers årlige CO2-udledning stammer fra produktion af de ting, vi bruger i dagligdagen, som tøj, møbler og elektronik. Ved at genbruge kan vi dermed bidrage til et bedre klima. (Kilde: Dansk Affaldsforening)

 

Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.