Kopper og tallerkener stablet på hylde

Genbrugskoncept udvides til alle fire genbrugspladser

13. maj 2020

Borgerne i Favrskov kan se frem til endnu mere direkte genbrug, når Favrskov Forsyning udvider deres GI’ og TA’ koncept til alle kommunens genbrugspladser i takt med at pladserne renoveres.

Siden juni sidste år har brugerne på Hadsten genbrugsplads kunne aflevere ting, som andre kunne få gavn af, men også selv tage brugbare ting med hjem. GI’ og TA’ hedder tiltaget, der har kørt som et forsøg for at fremme mere direkte genbrug på genbrugspladserne. Og det har været en stor succes.

- Brugerne har brugt GI’ og TA’ området flittigt, siden det åbnede i sommeren 2019. Vores evaluering viser, at hver besøgende på pladsen i gennemsnit afleverer 1,02 kg og afhenter 0,80 kg. Det er en meget høj andel der bliver afhentet og det er til gavn for både miljøet og økonomi, siger Søren Frandsen, bestyrelsesformand i Favrskov Forsyning.

Forsøget har ikke kun skabt opmærksomhed i Hadsten. Vi har fået talrige henvendelser og fra borgere, der efterspørger Gi’ og Ta’ på de andre pladser. Og lige præcis ønsket om at udbrede GI’ og TA’ til kommunens øvrige genbruspladser bliver nu en realitet.

- Vi har oplevet GI’ og TA’ som en stor succes. Både i forhold til kundetilfredsheden og for målet med mere direkte genbrug. Derfor har vi besluttet at udbrede konceptet til de øvrige genbrugspladser. Dog laver vi først GI’ og TA’ områder i Hammel, Hinnerup og Hvorslev i takt med at genbrugspladserne skal renoveres. Det betyder at den nye plads i Hammel vil åbne med et GI’ og TA’ område næste forår. Så man må væbne sig med en smule tålmodighed, siger Søren Frandsen.

GI’ og TA’ området på Hadsten genbrugsplads fortsætter indtil Hadsten skal renoveres.

 

Mere genbrug, mindre CO2

Cykler, bøger, nipsting, kopper og tallerkner er blot nogle af de ting, som gæsterne ofte både giver og tager på Hadsten genbrugsplads. På den måde understøtter det målsætningerne i Favrskov Kommunes nye affaldsplan, om at finde gode løsninger til at forebygge affald og øge andelen af direkte genbrug.

Når produkter og ”affald” rykker op i affaldshierarkiet til direkte genbrug, reduceres CO2- udledningen. Både fordi affaldet ikke skal genanvendes eller energiudnyttes, men også fordi, at man ved genbrug undgår den CO2-udledning, der er forbundet ved at producere nyt.

 

Vaser og kopper på hylde til direkte genbrug

 

Tilfredse brugere er vilde med direkte genbrug

Det klimavenlige tiltag har skabt stor begejstring blandt brugerne på genbrugspladsen.

- 26% af pladsens brugere besøger GI’ og TA’ området. Og i gennemsnit giver brugerne 9,1 i karakter på en skala fra 1 – 10. Derudover siger flere brugere, at området har bidraget til, at genbrugspladsen er blevet mere hyggelig og at det giver anledning til at besøge genbrugspladserne en ekstra gang. Der er endda flere børn, der også kommer med forældre og bedsteforældre på genbrugspladsen – for nu synes de det er sjovt at kigge efter brugt legetøj, fortæller Mette Raaschou fra Favrskov Forsyning, som har stået for evalueringen af projektet.

 

Samarbejde med frivillige organisationer

På genbrugspladserne i Hammel og Hinnerup henter frivillige organisationer brugbare ting fra udvalgte containere. De sælger tingene videre i deres genbrugsbutikker eller på loppemarkeder, for at give overskuddet til et velgørende formål. Ifølge Søren Frandsen skal disse organisationer også have plads, når GI’ og TA’ åbner på de nye pladser:

- Vi har en klar målsætning om at samarbejde med frivillige organisationer og foreninger omkring direkte genbrug. Derfor har vi inviteret foreningerne til et dialogmøde, hvor vi skal drøfte, hvordan vi kan samarbejde om det fælles mål om mere direkte genbrug.

I forbindelse med nedlukningen på grund af Covid-19 er både GI’ og TA’ og genbrugscontainere lukket. Der åbnes igen for direkte genbrug, når det vurderes sikkert og uden smittefare.

 

Yderligere information:

  • Læs mere om GI’ og TA 
  • Genbrugspladserne renoveres en ad gangen, og den første er Hammel. Hammel flytter et stenkast ned af vejen, hvor anlægsarbejdet begynder i 2020. Det betyder, at den gamle plads vil holde åbent imens den nye bygges.
  • Kontakt hvis du vil vide mere: Mette Raaschou, projektleder, tlf. 89 64 50 33

 

Bøger på hylde til direkte genbrug

Område til direkte genbrug på Hadsten genbrugsplads

Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.