Grafik med piktogrammer med affald

Genbrugsbeholderen skal genbruges

07. april 2022

Når borgerne i Favrskov fra maj 2023 skal sortere lidt mere af deres husholdningsaffald, kommer vi til at genbruge den eksisterende genbrugsbeholder til indsamling i den nye ordning.

Fra 1. maj næste år skal alle borgere i Favrskov kommune sortere flere affaldstyper derhjemme, så endnu flere ressourcer kan genanvendes. Den nye sortering betyder, at enfamilieboliger går fra to til tre beholdere og at affaldet skal sorteres i 10 typer.

Når den nye ordning træder i kraft, får borgerne to helt nye plastbeholdere med to rum. Den ene er til restaffald og madaffald. Den anden beholder er til indsamling af hård- og blød plast, mad- og drikkekartoner, glas og metal. Den tredje beholder, som er til papir og pap, vil derimod være en gammel kending. Her skal borgerne bruge den genbrugsbeholder de allerede har derhjemme.

- Vi har valgt en genbruge den eksisterende genbrugsbeholder i den nye ordning, fordi det har en stor miljømæssig effekt. Beholderne er i så god stand, at de sagtens kan anvendes i flere år. Derfor giver det rigtig god mening at genbruge dem, i stedet for at bruge ressourcer på at fremstille 20.000 nye plastbeholdere, udtaler Søren Frandsen, bestyrelsesformand i Favrskov Forsyning og tilføjer:

- Vi har en klar ambition om at være en bæredygtig forsyning, der tager ansvar for det aftryk vi sætter i verden. Og når vi kræver, at vores kunder skal genanvende og genbruge mest muligt, skal vi naturligvis også kigge på vores eget ressourceforbrug.

Grafisk tegning af tre affaldsbeholder med piktogrammerScenarie for enfamilieboliger. Derudover får de en kasse til indsamling af farligt affald. Metode for indsamling af tekstilaffald er endnu ikke besluttet.

Helt konkret vil genbrug af den eksisterende beholder medføre en CO2-besparelse på 19 % i forhold til et scenarie med tre helt nye beholdere. Det svarer til reduktion på 222 tons CO2. Derudover forventer vi en mindre økonomisk besparelse ved direkte genbrug af genbrugsbeholderen ude hos kunden, fremfor hjemtagning.

Stativ med sæk udgår

Hidtil har kunder i vi haft mulighed for at aflevere sin dagrenovation i et stativ med en sæk som skraldemanden tog med ved tømning. Denne løsning udgår dog, når det nye sorteringsordning begynder. Men hvad så med stativerne?

- Stativet er kundens ejendel, og det er derfor op til dem at beslutte, om de vil beholde det. Det kan fx bruges til at samle haveaffald. Ønsker man ikke at beholde stativet, kan både gitterstativ af jern og miljøstativet med træbeklædning afleveres på genbrugspladsen i containeren til jern og metal, fortæller Lone Bejder, projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning.

Affaldsstativ af jern med sæk står op ad husmur

Læs mere om den nye sortering på www.favrskovforsyning.dk/nysortering

 

Fakta:

  • Den nye sortering træder i kraft i maj 2023.
  • De 10 affaldstyper, der skal sorteres er: Mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstilaffald samt mad-og drikkekartoner, restaffald og farligt affald.
  • Det er endnu ikke helt afklaret lovmæssigt, hvad der skal ske med tekstilaffald.
  • Enfamilieboliger går fra to til tre beholdere plus en rød kasse til farligt affald. Genbrugsbeholderen genbruges i den nye ordning.
  • Husstande med fælles affaldsløsning – fx etageejendomme - skal sortere på samme måde, men beholderne kan være forskellige.
Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.