Krøllede plastflasker i både blå og grønne farver

Genbrug af plastaffald i Favrskov

01. oktober 2019

Når Favrskov Forsyning sender emballageaffald af glas, metal og hård plast fra husholdninger i Favrskov til Ribe Flaskecentral, bliver mindst 75 procent af plasten genanvendt.

TV2 har lavet en dokumentar, der viser, at plastaffald fra Danmark dumpes og brændes i Asien, blandt andet Malaysia og Indonesien.

Det kan naturligvis - og med rette - få mange til at stille spørgsmål ved meningen med at sortere affald. Når vi beder borgerne om at sortere deres affald, har de fleste nok også en forventning om, at størstedelen bliver genanvendt.

 

Hvad sker der med plastaffald fra genbrugsbeholderne i Favrskov?

Emballageaffald af hård plast, metal og glas fra genbrugsbeholderne i Favrskov kommune køres til Ribe Flaskecentral (efter omlastning hos HCS i Trige). Her sorterer de affaldet ud i flere typer: metal, aluminium, glas, PET plast og andet plast. I denne proces frasorteres restaffald, blandingsprodukter, fejlsorterede materialer og meget beskidt affald, som ikke kan genbruges. Det drejer sig om 4-5% af den samlede indsamlede mængde, og det sendes til forbrænding. 

Efter sortering sælger Ribe Flaskecentral de enkelte typer videre til forskellige europæiske virksomheder, der efterbearbejder og genanvender materialerne. PET-plast, eksempelvis vandflasker, sendes videre til Holland, hvor det genanvendes til nye PET produkter. Den blandede plast sendes til en græsk plastproducent, der primært genanvender plasten til produktion af vejafskærmning.

 

Modtagevirksomhederne oplyser følgende genanvendelsesprocenter:

  • PET-plast: 95-97%
  • Blandet hård plast: 75-80%

Det viser, at det giver god mening at sortere sit affald, selv om der også ved genanvendelsesvirksomheden er et vis svind på grund af en dårlige muligheder for genanvendelse.

Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.