Tagplader på hustag

Ny forsøgsordning for afhentning af tagplader med og uden asbest

11. august 2023

Fra 1. august 2023 er det ikke længere muligt at aflevere tagplader i større mængder på genbrugspladserne i Favrskov Kommune. En ny ordning er i stedet trådt i kraft.

Ny forsøgsordning afprøves

Fra 1. august 2023 afprøver Favrskov Forsyning en ny forsøgsordning med afhentning af tagplader med og uden asbest. Den nye ordning betyder, at borgere i Favrskov Kommune fremover kan bestille afhentning af tagplader ved egen bopæl.

- Baggrunden for at starte den nye forsøgsordning op, skyldes arbejdsmiljømæssige hensyn for genbrugsvejlederne og brugerne på genbrugspladserne. Mange tagplader indeholder nemlig asbest, der er yderst sundhedsskadeligt, fortæller Lone Bejder, projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning.

Ved at borgere i Favrskov Kommune kan bestille afhentning af tagplader ved egen bopæl, reduceres de helbredsmæssige påvirkninger. Det gælder således både tagplader med og uden asbest, da det er svært at se forskel på pladerne.

For at undgå det sundhedsskadelige stof, skal tagpladerne ved afhentning være pakket i Big Bags. Ved at benytte Big Bags lettes den arbejdsmæssige byrde for chaufføren af kranbilen, og den sundhedsmæssige risiko mindskes, da kranen let kan gribe fat og løfte affaldet op i kranbilen. Big Bags skal købes på vores webshop og afhentes på en af vores genbrugspladser i den bemandede åbningstid. Prisen er 200 kr. inkl. afhentningen. Anden emballering af affaldet er ikke tilladt og vil ikke blive taget med.

Ordningen kører i første omgang som en forsøgsordning for private husstande og løber frem til 1. august 2024. Herefter skal det vurderes, hvorvidt ordningen skal fortsætte. Henteordningen omfatter kun afhentning af tagplader. Øvrigt affald henter vi ikke.

Skal du af med mere end ét ton, skal du anmelde det til Favrskov Kommune via bygningsaffald.dk.

Det er nu muligt at aflevere op til tre tagplader pr. borger om dagen på alle fire genbrugspladser. Det gælder både tagplader med og uden asbest. Tagpladerne skal være pakket ind i minimum to lag plast, uanset om det er hele, halve eller stumper af plader, og du skal selv være i stand til at læsse dem af. Det er kun muligt at aflevere tagplader i bemandet åbningstid, og der skal rettes direkte henvendelse til genbrugsvejlederen på pladsen, før man kan aflevere tagplader.

Erhvervsdrivende kan ikke benytte den nye afhentningsordning. De anvises i stedet til at køre direkte til Glatved Behandlingsanlæg, når affaldet er anmeldt til kommunen og deklareret via anlæggets hjemmeside. Erhvervsdrivende kan fortsat aflevere op til tre tagplader på genbrugspladsen om dagen.

Hvad betyder de nye regler?

  • Hvad kan man få afhentet? Tagplader med og uden asbest.
  • Hvor meget kan afhentes? Større mængder. OBS: Mængder over 1 ton skal dog også anmeldes til kommunen.
  • Emballering? Tagplader til afhentning skal pakkes i en Big Bag købt hos Favrskov Forsyning. Tagplader, der afleveres på genbrugspladsen, skal pakkes ind i mindst to lag plast.
  • Hvad med betaling? Det koster 200 kr. at købe en Big Bag hos Favrskov Forsyning. Prisen er inkl.  administration og transport.
  • Hvad kan man aflevere på genbrugspladsen? Op til tre tagplader om dagen, indpakket i mindst to lag plast. Dette gælder alle fire genbrugspladser i kommunen.

Vær opmærksom

Som borger bør du være særlig opmærksom, når du arbejder med tagplader.

Sørg for at benytte åndedrætsværn og handsker samt støvafvisende arbejdstøj, der dækker hele kroppen og lukker tæt om håndled, ankler og hals, så du undgår fysisk berøring med tagpladerne.

Skal du i gang med nedrivning af et gammelt tag, og er du i tvivl, om der er asbest i tagpladerne, skal du arbejde ud fra et forsigtighedsprincip og betragte tagpladerne som sundhedsskadelige.

Undersøg hvor gammelt taget er, og se om du kan finde en talrække trykt på tagpladerne. Hvis talrækken starter med 4 eller 5, kan du være sikker på, at tagpladerne ikke indeholder asbest. Øvrige tal og eventuelle bogstaver er udtryk for, at tagpladen med størst sandsynlighed indeholder asbest og derfor bør behandles med omhu.

 

 

Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.