Kæmpestor bunke med forskelligt affald af plast, metal og glas

Affaldssorteringen kan stadig blive bedre i Favrskov

12. september 2019

Vi ved fra undersøgelser og analyser, at langt de fleste danskere generelt gerne vil sortere deres affald og gøre en forskel for klimaet. I Favrskov kan vi dog blive bedre til at sortere. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Favrskov Forsyning.

Vi indsamlede husholdningsaffald fra cirka 200 husstande (både restaffald og genbrugsbeholderen) og finsorterede det i mere end 20 affaldstyper. Undersøgelsen viste blandet andet, at en del materiale ender til forbrænding:

 

  • 68% af plastemballagen havner i restaffaldet
  • 59% af karton og støbepap, fx æggebakker havner i restaffaldet
  • 32% af metalemballagen havner i restaffaldet
  • 13% af det genanvendelige papir havner i restaffaldet

 

Bag disse tal gemmer sig blandt andet, at:

  • plastemballagen i restaffaldet hovedsageligt består af kødbakker, pålægsemballage, plastflasker til madvarer og plastbakker.
  • kartonemballage fra madvarer, paprør og støbepap (fx æggebakker) udgør størstedelen af det pap, der havner i restaffaldet
  • næsten halvdelen af metal i restaffaldet er aluminiumsfolie, foliebakker og konservesdåser.
  • bøger udgør 1/3 af det papir, der havner i restaffaldet.

 

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at så meget genanvendeligt affald kommer i restaffaldet, og dermed ender med at blive brændt. Det betyder jo, at vi ikke får mulighed for at genanvende de materialer, der er i affaldet. En skam for miljøet, men også for økonomien, da det er dyrt at sende affald til forbrænding, understreger Søren Frandsen, bestyrelsesformand i Favrskov Forsyning.

Skyl emballagerne

”Flasker og emballage fra madvarer skal være tomme og skyllet fri for madrester”. Sådan fremgår det på her på vores hjemmeside. Det skyldes blandt andet arbejdsmiljømæssige forhold for de personer, der står med manuel sortering på sorteringsanlæg. Men kravet om renhed, kan også være en barriere for sorteringen:

- Vi har en formodning om, at nogen undlader at sortere deres emballageaffald fra, hvis der er madrester på. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra tid og vand at skylle sit affald, og det kan betyde, at det i stedet havner i restaffaldet. Men det behøver faktisk ikke være pinligt rent, bare det er skyllet af, fortæller Lone Bejder, udviklingschef i Favrskov Forsyning.

Miljømæssigt kan det dog sagtens forsvares at skylle sit affald fri for madrester. Eksempelvis skal der bruges 1.050 liter vand til fremstilling af 1 kilo ny aluminium, mens der blot skal bruges 30 liter, hvis vi kan genbruge 1 kilo aluminium. Det betyder i princippet, at du kan bruge helt op til 20 liter vand på at skylle din makreldåse og stadig spare vand i det det store perspektiv (kilde: AffaldPlus).

Sorte kødbakker må nu gerne komme i genbrugsbeholderen

Hidtil har vi sagt ”nej tak” til sorte kødbakker og andet sort plastemballage. Det bliver der lavet om på nu:

- Sorteringsanlæggene har haft udfordringer med at adskille det sorte plast fra resten af affaldet. Det betød, at det gik tabt i genanvendelsesprocessen. Men forholdene har ændret sig, så det nu er muligt at frasortere det sorte plast. Det er meget positivt, da meget sort plast ikke blev genanvendt, pointerer Lone Bejder.

Positive resultater

Der er også positive resultater at spore i undersøgelsen. Sorteringen er glas er generelt god, hvor kun 8% af glasemballagen havner i restaffaldet. Borgerne i Favrskov er især gode til at frasortere flasker til vin, spiritus og andre drikkevarer. 

Fakta vedr. undersøgelsen:

  • Undersøgelsen omfatter én uges husholdningsaffald fra ca. 200 haveboliger.
  • I Favrskov indsamles der ca. 11,5 kg affald hver uge fra en havebolig – 70% indsamles som restaffald og 30% indsamles som genanvendeligt affald (papir/pap og metal, glas og plast) 
Til nyhedsoversigten
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.