Selvbetjening
sortér med manér

Sortér med manér

Langt det meste affald kan genanvendes, og vi skal passe godt på vores klode!

Desværre ender alt for meget genanvendeligt affald i småt brændbart eller deponi. Derfor vil vi gerne hjælpe jer med at få styr på sorteringen.

Episode 1: Familiefaren på 50+

Det giver rigtig god mening at vælge den rigtige container på genbrugspladsen – i stedet for at lægge det hele i ’småt brændbart’.

Det gavner miljøet

Vi skal passe godt på vores jordklode, og genanvendelse er godt for miljøet. Jo mere genanvendelse, jo mindre udledning af CO2 og luftforurening med farlige partikler. Genanvendelse af affald er derfor bedre og en mere ansvarlig brug af jordens ressourcer og kommer fremtidige generationer til gode.

Genbrug værdifulde materialer

Langt det meste affald kan genanvendes. Når du sorterer dit affald, er du med til at sikre, at de mange værdifulde materialer i affaldet bliver genanvendt til nye produkter. På den måde er du også med til at spare på jordens knappe ressourcer og råstoffer – de er ikke uendelige.

Naturligvis hører noget affald til i ”småt brændbart”, f.eks. flamingo, skumgummi og snavset papir. Men hvis du afleverer det genanvendelige affald i ”småt brændbart”, går de værdifulde ressourcer i affaldet tabt.

Der er penge i skidtet

Når vi afsætter en fuld container med eksempelvis sorteret papir, jern eller pap, får vi betaling for det. Derimod skal vi betale penge for at komme af med brændbart affald. Målet er derfor klart: Mere affald skal sorteres i de rigtige containere, så vi kan genanvende det og få penge for det. Indtægterne fra salget af genbrugsaffald er med til at holde de samlede udgifter nede og kommer derfor også dig til gode.

Småt brændbart: I gennemsnit betaler vi 2.800 kr. for at komme af med en container.

Papir: Vi får i gennemsnit 3.400 kr. for en container med papir.

Pap: Vi får i gennemsnit 2.200 kr. for en container med pap.

Metal: Vi får i gennemsnit 3.500 kr. for en container med metal.

Hvad får du ud af det?

Du kan pudse din glorie. Du kan gøre en forskel – for miljøet og dig selv. Vær en god rollemodel for andre – dine børn, dine naboer, dine venner.

Når du f.eks. afleverer plast til genanvendelse, sparer du naturen for udvinding og bearbejdning af råolie til produktion af ny plast. Og når du afleverer øl- og sodavandsdåser til genanvendelse, sparer du naturen for udvinding af råstoffet bauxit, som det kræver meget strøm at forvandle til aluminium og som giver meget affald.

Brugte og slidte glorier skal i øvrigt afleveres i containeren til Jern og metal.

Her er et par gode råd, der kan gøre dit besøg på genbrugspladsen til en endnu bedre oplevelse:

  • Sortér dit affald hjemmefra. Så er det både lettere og hurtigere at komme af med på genbrugspladsen. Hvis du sorterer dit affald i dagligdagen, er det lige til at pakke i bilen.
  • Spænd dit affald ordentlig fast på traileren, så det ikke falder af på vejen.
  • Afleverer du affaldet i sække, skal det være klare plastsække. Du kan købe klare plastsække på genbrugspladserne.
  • Medbring selv de nødvendige redskaber til aflæsning. Og tag en ven med, der kan hjælpe med de tunge ting.
  • Undgå kø – se de aktuelle besøgstal.

Herunder finder du en forskellige affaldstyper, der alle kan genanvendes og har sin egen container på genbrugspladsen. Desværre finder vi ofte disse affaldstyper i containeren til småt brændbart eller deponi – og muligheden for genanvendelse går tabt. Klik på linkene herunder og bliv klogere på sorteringen.

Pap

Papir

Træ

Elektronik

Hård plast

Jern og metal

Sodavands- og øldåser

Glas

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.