Selvbetjening
jul affald

Sådan sorterer du juleaffaldet

Julen varer længe, koster... meget affald!

Den søde juletid er over os og der skal julehygges. Men julen er også den tid på året, hvor vi samler mest affald. Vi køber stort ind og efterlader os store mængder affald.

Herunder finder du en guide til, hvordan du håndterer jule- og nytårsaffaldet korrekt.

Hvis det kniber med pladsen i affaldsstativet eller -beholderen, kan du købe røde Ekstra-sække til dagrenovation i de lokale byggemarkeder eller på genbrugspladserne.

 

Juletræet skal du aflevere på genbrugspladsen i bunken med haveaffald, hvis ikke du selv ønsker at kompostere det. Og husk nu at tage pynt og fod af inden aflevering. Alternativt kan du klippe juletræet i stykker og bruge det som dække omkring planterne i haven.

Juledekorationer er ofte pyntet med gran og andet organisk materiale, der ligesom juletræet skal afleveres som haveaffald på genbrugspladsen eller komposteres. Tørt ler og oasis kan du enten smide til dagrenovation eller til småt brændbart på genbrugspladsen. 

Gavepapir egner sig ikke til genbrug, da det ofte er belagt med plastik og glimmer. Det betyder også, at du ikke må lægge gavepapir og gavebånd i din genbrugsbeholder. Du kan derimod komme det i skraldespanden til dagrenovation eller aflevere det i containeren til småt brændbart på genbrugspladsen.

Metalholdere fra fyrfadslys kan fint genanvendes. De skal blot være fri for stearin - og det er de som regel, når de er brændt ud. Læg dem i genbrugsbeholderen eller containeren til metal på genbrugspladsen.

Pap fra indpakning skal du enten aflevere på genbrugspladsen i pap-containeren, til storskrald eller i din genbrugsbeholder. Det gælder også bølgepap. Det er dog vigtigt, at det kun er små papkasser eller små stykker pap, du lægger ned i genbrugsbeholderen, så pappet ikke sidder i spænd nede i beholderen. Er papkasserne store, er det helt fint at klippe dem i mindre stykker, så længe de kan ligge løst i beholderen og ikke blokerer for det andet affald. Pizzabakker, mælkekartoner samt pap og papir med madrester på, skal fortsat i beholderen til dagrenovation. Det samme skal den plastfolie, der sidder rundt om papkasser til øl- og sodavandsdåser.

Julekalendere er ofte lavet af karton og må derfor gerne komme i genbrugsbeholderen. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og afleveres i småt brændbart eller lægges i dagrenovationen.

Julekort er som regel lavet af karton, så det må du gerne lægge i genbrugsbeholderen. Men hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal du aflevere det som elektronisk affald. Og husk nu at sikre dig, at gavekort og pengesedler er taget ud af kortene, inden du smider dem ud.

Sildeglas, vinflasker og andre glasemballager kan du lægge i din genbrugsbeholder. Men husk at de skal være rengjort. Låg fra glasemballager må også gerne komme i genbrugsbeholderen, men husk at skrue dem af. Du kan også aflevere glasemballager på genbrugspladsen eller i de glaskuber, der står centrale steder i kommunen.

Dåser og plastflasker fra øl, sodavand og læskedrikke kan du ligesom glasemballage lægge i genbrugsbeholderen eller aflevere dem på genbrugspladsen eller kuberne.

Madaffald og andet køkkenaffald skal du smide i skraldespanden og derefter i beholderen til dagrenovation. Affald fra frugt og grønt kan du også vælge at kompostere. Og husk at fedtet fra anden, gåsen eller flæskestegen ikke må skylles ud i vasken. Hæld det for eksempel i en tom mælkekarton og derefter i skraldespanden.

Batterier kan også løbe tør i juletiden. Især bliver batterierne fra børnenes nye legetøj brugt flittigt. De brugte batterier kan du enten putte i en klar pose og lægge på skraldespandslåget til dagrenovation eller aflevere dem på genbrugspladsen.

Elektroniske apparater finder man under rigtig mange juletræer den 24. december. Det kan være en ny computer, en hårtørrer eller måske en ny foodprocessor. Det betyder også, at de gamle apparater ofte kasseres. Hvis det er tilfældet, skal du aflevere det på genbrugspladsen i containerne til elektronik. Småt elektronik kan du komme i en klar pose på maks. 4 liter og lægge den på låget af din beholder til dagrenovation. Så tager skraldemanden det med, når han henter dit skrald. Læs mere her.

Fyrværkeri, der er futtet af, kan du enten aflevere som småt brændbart på genbrugspladsen eller lægge i skraldespanden (dagrenovation). Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller ”fusere”, skal du spørge pladsmanden på genbrugspladsen.

Glædelig jul!

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.