Genbrugsbeholder står ved siden af stativ til dagrenovation og planter langs husmur

Genbrugsbeholder

Du skal aflevere genanvendeligt affald fra din husholdning i din genbrugsbeholder eller på genbrugspladsen.

Genbrugsbeholderen er opdelt i to rum. Det ene rum er til papir og pap. Det andet er til emballager af glas, metal og hård plast.

Vi tømmer din genbrugsbeholder hver 4. uge. Beholderen skal stå i skel ved vejen eller fortovet på tømningsdagen.

Bor du i etageejendom eller boligforening, kan der være lavet aftale om fælles affaldsløsning, som tømmes hver 2. eller hver 4. uge.

Hvad sker der med dit affald, når din genbrugsbeholder bliver hentet af skraldebilen? Og hvad genbruges affaldet egentlig til?

Efter tømning

Skraldebilen har ligesom genbrugsbeholderen to rum. Et til papir og pap og et til metal, plast og glas. Når bilen er fuld, tømmer den affaldet i to bunker i en stor hal til omlastning – papir og pap er dermed stadig adskilt fra metal, plast og glas.

Affaldet sorteres yderligere på to forskellige sorteringsanlæg, og bliver efterfølgende fragtet videre til fabrikker, der kan anvende de forskellige materialer fra affaldet til produktion af nye produkter.

Papir og pap

Affald af papir og pap bliver presset sammen og kørt ud til papirfabrikker, hvor det bliver vasket i store kar. Herefter bliver det lavet til nye produkter som for eksempel aviser, toiletpapir, æggebakker og genbrugspapir. Det kræver nemlig kun halvt så meget energi at producere genbrugspapir, som at producere nyt papir.

Når papiret bliver vasket, bliver der noget affald til overs. Det kan bruges som fyld i cement.

Metal

Øldåser, sodavandsdåser og andre dåser af metal køres til fabrikker, hvor de bliver de smeltet om og lavet til nye produkter, eksempelvis nye dåser, cykler og stegepander.

Plast

PET-plast, eksempelvis vandflasker, sendes videre til Holland, hvor det genanvendes til nye PET produkter. Den blandede plast sendes til en græsk plastproducent, der primært genanvender plasten til produktion af vejafskærmning.

Glas

Glasaffaldet bliver vasket og smeltet om, og herefter brugt til at lave nye glas, flasker og andre produkter af glas.

Genbrugsbeholderen skal stå i skel ved vejen – ved fortovet eller vejen - på tømningsdagen. Hvor den skal stå til daglig, er helt op til dig. Det er bare vigtigt, at du stiller den frem til skel på tømningsdagen – ellers tømmer renovatøren den ikke.

Hvis du vælger en løsning, hvor genbrugsbeholderen har en fast placering i skel, så husk:

 • Håndtagene skal vende udad
 • Underlaget skal være fast
 • Beholderne skal være frit tilgængelige
 • Frihøjden under udhæng, tag på skur/skjul, buske og træer skal være mindst 2 meter og der skal være mindst 10 cm mellem genbrugsbeholderen og en eventuel beholder til dagrenovation.

Tilkørselsvejen

Vejen ind til din ejendom skal opfylde følgende krav:

 • Vejen skal året rundt kunne holde til kørsel med lastbil.
 • Der skal være en fri højde over vejen på mindst 3,8 meter.
 • Vejens totale bredde skal være mindst 3,6 meter, heraf kørebane på mindst 2,5 meter.
 • Der skal være en god vendeplads for enden af vejen.
 • Om vinteren skal vejen være ryddet for sne og gruset eller saltet.

Kan din vej ikke opfylde kravene, skal du på tømningsdagen stille din genbrugsbeholder ud til den vej, hvor disse krav er opfyldt.

Overvejer du at bygge affaldsskur?

Hvis du vælger at bygge et skur eller skjul til din affaldsbeholdere, er der nogle regler, du skal være opmærksom på:

 • Skur/skjul skal være udformet, så affaldsbeholderne er let tilgængelige. Sørg for at der er god plads omkring beholderne.
 • Frihøjden under udhæng eller tag skal være mindst 2 meter.
 • Pladsen omkring affaldsbeholderen skal være velbelyst.
 • Beholderen skal stå på et plant og fast underlag. 
 • Låge/dør skal kunne holde sig selv åben ved tømning.
 • Der skal være mindst 10 cm mellem dit stativ/beholder til dagrenovation og din genbrugsbeholder.

Vi er blevet bekendt med nogle modeller, hvor fronten skal løftes af. Dette er ikke hensigtsmæssigt i forhold til skraldemandens arbejdsmiljø.

Udhængende grene

Husk at beskære træer, buske og andet beplantning, så skraldebilen uden problemer kan køre frem til dit hus. Vejens totale bredde skal være mindst 3,6 meter og der skal være en fri højde over vejen på 3,8 meter.

Læs Regulativ for husholdningsaffald

Klik og få svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får angående genbrugsbeholderen.

 

 

Entreprenøren der udfører kloakarbejdet, vil sikre at dagrenovation og genbrugsaffald bliver afhentet, fx ved indsamling af beholdere/sække til et opsamlingssted efter aftale med renovationsselskabet.

Her kan du læse, hvor Favrskov Spildevand udfører projekter med kloakarbejde i vejen, og under de enkelte projekter få oplyst, hvorledes dit affald bliver afhentet.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.