Giv dit affald et let skyl

Når du sorterer dit affald til genbrug, skal det være fri for madrester. Men hvor rent skal glas, metal og plast egentlig være, inden du lægger det i genbrugsbeholderen? Og giver det overhovedet mening i det "store miljøregnskab", når vi bruger vand på at skylle affald?

 

- Det er DIT GENBRUGSVALG

 

I filmen herunder kan du se, hvordan du nemt og hurtigt kan skylle dit affald.

Grafisk tegning er genbrugshelt med tomlen op

Grafisk tegning af sur skurk der ikke vil skylle sit affald

Ja, det giver faktisk rigtig god mening. For så kan vi nemlig genbruge ressourcer som metal, glas og plast. Der bruges rigtig meget vand og energi til at fremstille produkter af helt nye råstoffer. Men når vi genbruger, reducerer vi både vand- og energiforbruget markant.

- Det er DIT GENBRUGSVALG!

Aluminium

Der bruges cirka 1.050 liter vand på at fremstille et kilo ny aluminium. Når vi genbruger, kræver det blot 30 liter. 

Omregnet betyder det, at du kan bruge helt op til 20 liter vand på at skylle din makreldåse, og stadig spare vand i det store miljøregnskab.

Plast

Når det kommer til plast, skal der bruges 260 liter vand på at fremstille 1 kg PET-plast. Kan vi genbruge vores plast, skal der kun bruges 16 liter. 

Du kan altså i princippet tillade dig at skylle din juiceflaske (20 gram) med næsten 5 liter vand, og stadig spare vand i det store miljøregnskab - hvis du sender den til genbrug.

Glas

Ved glas er vandbesparelsen knap så stor – men dog alligevel noget. Der skal bruges 17 liter vand til fremstilling af 1 kg glas ud fra nye råstoffer. Når vi genbruger, bruges der 11 liter. 

Det betyder altså, at du kan bruge over 1 liter til at skylle dit gamle rødbedeglas, og stadig spare vand på den lange bane.

Et let skyl

Husk, at du ikke behøver at vaske dit affald med vand og sæbe. Det skal ikke være pinligt rent. Giv det et let skyl med koldt vand - det burde være nok. Ellers kan en hurtig tur med opvaskebørste hjælpe. Skulle der være en ledig plads i opvaskemaskinen, er det også en mulighed.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.