Poser med brugte batterier og småt elektronikaffald på låget af affaldsstativ

Batterier

Kom af med dine brugte batterier og småt elektronikaffald på en nem og miljøvenlig måde:

 1. Læg batterier og småt elektronik i hver sin klare pose på højst 4 liter. Batterier og elektronik må ikke blandes.
 2. Slå en knude på poserne.
 3. Læg poserne på låget af dit stativ eller din beholder til dagrenovation.

Skraldemanden tager batterierne og elektronikaffaldet med, når han henter dit affald. Vi sørger for, at batterierne og elektronikaffaldet får en miljørigtig behandling.

Smid IKKE batterier i skraldespanden. Batterier indeholder giftige tungmetaller, der kan skade miljøet og naturen.

Batterier og elektronik kan også afleveres på genbrugspladsen.

Både batterier og elektronik indeholder en masse værdifulde materialer, der kan bruges til at lave nye produkter. Elektronik indeholder blandt andet aluminium, guld, sølv, kobber og ofte også glas og plastik, og batterier indeholder jern og tungmetaller.

Desværre er der også dele i batterier og elektronikprodukter, som både er til skade for miljøet og vores sundhed, hvis de ikke behandles korrekt. Derfor er det vigtigt, at vi alle sørger for at aflevere vores brugte batterier og elektronik, så det kan sendes videre til specialbehandling.

Hvordan behandles batterierne?

Batterierne sender vi videre til et behandlingsanlæg. Her opvarmer de batterierne til 1200 grader, så de kan udvinde råstofferne – heriblandt jern og tungmetaller.

Råstofferne bliver genanvendt i jern- og metalindustrien og bliver dermed genanvendt til at fremstille nye produkter. De bliver blandt andet brugt til at lave køkkenvaske, togskinner og autoværn. Så der er god grund til at aflevere de brugte batterier til genbrug, når de er flade.

Hvordan behandles elektronikken?

Når elektronikken er blevet afleveret på genbrugspladsen, til storskrald eller til skraldemanden, bliver den kørt videre til specielle behandlingsanlæg, der sørger for at skille produkterne ad. Her bliver elektronikken først sorteret ved håndkraft, hvorefter store maskiner hakker den i stykker, så plastik, metal og andre dele bliver adskilt yderligere fra hinanden.

Efterfølgende bliver meget af elektronikken fragtet til udlandet - blandt andet Tyskland - hvor de har andre anlæg, der i højere grad kan finsortere elektronikken. De forskellige metaller i elektronikken bliver smeltet om og genanvendt i nye produkter.

Til gavn for miljøet

Ved at aflevere batterier og småt elektronik til genanvendelse, er du altså med til at reducere forbruget af naturens råstoffer - til stor gavn for miljøet og naturen.

Behandlingsanlæggene sørger for at opsamle og opbevare de skadelige stoffer – både fra batterier og fra elektronikken - så de ikke spredes i naturen. Hvis ikke de kasserede batterier og elektronikprodukter afleveres til genbrug, men i stedet kommer i skraldespanden, ender de med at blive brændt på et forbrændingsanlæg. Sker dette, bliver de giftige stoffer i batterierne og elektronikken, udledt med røgen og kommer til at indgå det naturlige kredsløb – til skade for både dyre- og planteliv, og i sidste ende os mennesker.

Med småt elektronik mener vi elektronik, der ikke er større end at det kan være i en 4 liters pose.

Hvis det enkelte stykke elektronik er for stort til at være i en 4 liters pose, skal det afleveres på genbrugspladsen eller til storskrald. 

Eksempler på småt elektronik:

 • Mobiltelefoner
 • Trådløse telefoner
 • Opladere og kabler
 • Fjernbetjeninger
 • Barbermaskiner
 • El-tandbørster
 • Elektronisk legetøj
 • MP3-afspillere
 • GPS’er
 • Lommekameraer
 • Computermus
 • Stavblender og andet elektrisk køkkengrej
 • Alt hvad der kan lyse, blinke eller lave lyd.

Batterier og småt elektronik i hver sin pose

Af hensyn til den efterfølgende håndtering er det vigtigt, at du lægger batterier og småt elektronik i hver sin pose.

Kan elpærer også afleveres på låget af affaldsbeholderen?

Nej, du må ikke lægge elpærer på låget af din beholder eller stativ til dagrenovation eller din genbrugsbeholder, da elpærer nemt går i stykker ved tømning. Dette medfører en risiko for, at skraldemanden skærer sig på glasset. Du kan i stedet aflevere brugte elpærer på genbrugspladsen.

Pris

Du skal ikke betale ekstra for at aflevere batterier og småt elektronik på låget af dit affaldsstativ/-beholder.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.