Asbestholdige tagplader ligger i stor bunke

Aflevering af asbest på Hinnerup genbrugsplads

Ombygninger og renoveringer af ældre huse medfører ofte, at der helt eller delvist skiftes tagbelægning. I en del tilfælde består disse ældre tage af bølgeplader, hvoraf en del er asbestholdige.

Asbestholdige bølgetagplader måtte sælges i Danmark indtil 1987, men der er også importeret asbestholdige plader efter 1987.

Korrekt og forsigtig håndtering af disse plader er meget vigtig, da asbestfibrene er sundhedsskadelige, hvis de kommer ud i luften. Asbestfibrene i støvet kan ved indånding trænge ud i lungernes allerfineste forgreninger, hvor de sætter sig fast. Hvis man udsættes for asbestfibre kan det medføre risiko for udvikling af asbestose og forskellige former for lunge- og mavetarmkræft.

Hvis en asbestholdig eternitplade knækker eller knuses, frigøres asbesten. Det giver problemer i arbejdsmiljøet for dig, dine håndværkere og for os, der skal skaffe dig af med affaldet. Vær derfor forsigtig med asbest, også når du skifter dit gamle tag. Vi anbefaler, at du lader professionelle tagrenovatører håndtere de asbestholdige plader.

Arbejdstilsynet opstiller retningslinier for, hvordan håndteringen af asbest skal foregå - både for håndværkere og for personale på genbrugsstationerne.

Procedure for aflevering

Asbestaffald fra private skal afleveres på Hinnerup Genbrugsplads (og kun her).

Når du kommer på genbrugspladsen, skal du selv lægge affaldet i containeren. Der er opstillet i alt 2 lukkede containere til asbestaffald. Hele plader skal stables på en palle i den ene container og knækkede plader samt småstykker og smuld skal være indpakket i 2 lag plast, mærket ”ASBEST”, og lægges i den anden container. Indpakningen af asbest skal være foretaget hjemmefra. Asbestaffald, der ikke er emballeret korrekt, vil blive afvist.

Husk, at du kun må komme med en bil på max. 3500 kg og en tilhørende trailer på genbrugspladsen. 

Større mængder

Ved mere end 4 tons asbestaffald om året, skal asbestaffaldet afleveres på Feltengård Lossenplads. Kontakt en vognmand, der kan flytte hele plader med strop eller gaffel. Afleveringen sker mod betaling efter anlæggets takster.

Inden aflevering skal du sørge for at få affaldet deklareret. Det kan du gøre på www.feltengård.dk. Her udfylder du deklarationen og indsender den til Favrskov Forsyning. Når vi har godkendt deklarationen, modtager du besked via e-mail.

Det er vigtigt, at vognmanden får den godkendte deklaration, da han ellers ikke kan komme af med affaldet.

Tagplader uden asbest

Nyere tagplader, som ikke indeholder asbest, kan kun afleveres uindpakket i lossepladscontaineren, hvis man medbringer dokumentation for, at de medbragte plader ikke indeholder asbest.

Dokumentationen kan være emballage, der tydeligt angiver, hvad pladerne er produceret af eller en produktbeskrivelse fra producenten, der relaterer til et produktionsnummer på pladerne.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.